Foto: Robert Fajt / CROPIX

U Hrvatsku pristigao novi kontingent sirijskih izbjeglica iz Turske

Autor: Dnevno

U Republiku Hrvatsku, u međunarodnu zračnu luku “Franjo Tuđman”, danas su pristigle izbjeglice kao dio sedme skupine iz Republike Turske, u sklopu europskog programa preseljenja (“resettlement”).

Riječ je o osam obitelji, odnosno 41 državljaninu Sirijske Arapske Republike, od kojih je 24 maloljetno. Preostali dio sedme skupine, dvije obitelji, odnosno sedam osoba od kojih je troje maloljetno, trebalo bi stići do kraja kolovoza.

Dolaskom sedme skupine sirijskih državljana u Republiku Hrvatsku kroz program preseljenja, Republika Hrvatska će preseliti sveukupno 250 sirijskih državljana te time ispuniti obaveze iz Vladinih odluka iz 2015. i 2017. godine.

Vlada Republike Hrvatske donijela je i treću odluku, kojom se obvezala prihvatiti do 150 državljana trećih zemalja ili osoba bez državljanstva, po osnovi preseljenja, odnosno po osnovi sudjelovanja u drugim oblicima solidarnosti s državama članicama Europske unije.

Kao i za prethodnu, šestu skupinu, Ministarstvo unutarnjih poslova je i za preseljenje ove skupine surađivalo s UNHCR-om iz Turske, provedbenim partnerima ICMC-om (Međunarodna katolička misija za migracije), IOM-om (Međunarodnom organizacijom za migracije) te JRS-om Hrvatska (Isusovačka služba za izbjeglice), koji će u sklopu projekta provoditi aktivnosti procesa integracije osoba u hrvatsko društvo.

Pristigle obitelji već su prošle proces odabira i medicinske preglede tijekom selekcijske misije te kulturnu orijentaciju u Republici Turskoj, kao pripremu za novu sredinu u kojoj dobivaju priliku za boljim životom. Odmah po dolasku započet će s aktivnostima i upoznavanjem hrvatskog društva, kako bi se što uspješnije prilagodili i integrirali.

Izbjeglice će nekoliko tjedana boraviti u prihvatilištu za tražitelje međunarodne zaštite u Kutini, dok ne prođu postupak podnošenja i odobrenja zahtjeva za međunarodnom zaštitom. U tom razdoblju sudjelovat će u početnim integracijskim aktivnostima: upoznavanje s pravima i obavezama, običajima i hrvatskom kulturom te učenjem hrvatskoga jezika. Nakon završetka te faze, obitelji će biti preseljene u smještajne jedinice koje im, prema Zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti, osigurava Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

Zbrinjavanje pristiglih osoba Republika Hrvatska provodi sudjelovanjem u europskom programu preseljenja državljana trećih zemalja ili osoba bez državljanstva koje ispunjavaju uvjete za odobrenje međunarodne zaštite u skladu sa zaključcima Europskog vijeća, preporukama Europske komisije i odlukama Vlade RH.

Preseljenje državljana trećih zemalja ili osoba bez državljanstva jedna je od boljih mogućnosti za izbjeglice i raseljene osobe kojima je potrebna međunarodna zaštita, da na zakonit i transparentan način budu preseljene u sigurne zemlje te da im međunarodna zaštita bude zajamčena dok god je to potrebno.

Postupak preseljenja oblik je međunarodne solidarnosti i dijeljenja odgovornosti s trećim zemljama u koje je, ili unutar kojih je, raseljen velik broj osoba kojima je potrebna međunarodna zaštita, te uz to i alat za upravljanje migracijskim kretanjima, čime se pridonosi smanjivanju broja nezakonitih prelazaka državnih granica i sprečavanju krijumčarenja kojima su izbjeglice izložene.

Republika Hrvatska na ovaj način, zajedno s ostalim članicama Europske unije, radi na uspostavi zaštitnog mehanizma, čiji je primarni cilj očuvanje ljudskih života i izbjegavanje negativnih i kriznih situacija.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.