Marko Todorov/Cropix

TKO JE ŽENA KOJA JE ODUŠEVILA HRVATSKU? Ona je glas razuma u euforiji oko korone

Autor: dnevno.hr

Ako je nešto dobro iznjedrila pojava koronavirusa tada je to svakako spoznaja da jednom hrvatskom institucijom ravna neupitna stručnjakinja. Riječ je, dakako, o profesorici Alemki Markotić, infektologinji i ravnateljici Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, koja posljednjih nekoliko dana u isti mah profesionalno informira, ali i smiruje javnost, ne dajući se iznervirati kao, primjerice, Bandićev stručnjak Pavle Kalinić.

Dojam je da je profesorica Markotić do te mjere predana svojem poslu da je se može kontaktirati u svako doba dana, dok ona u isti mah bez puno buke odgovara na sva pitanja koja interesiraju javnost, ali i novinare. Kliniku profesorica Markotić vodi zadnjih nekoliko godina, a na poziciju je dospjela preuzevši je od profesorice Adriane Vince.

Kolege profesoricu Markotić opsuju kao inteligentnu ženu, koja više no dobro poznaje svoj posao. Premda joj ovih dana nije lako, ona je profesionalac koji odbija podleći pritisku. No, tko je uopće profesorica Markotić?

Infektologinja koja je svoje prve profesionalne korake napravila kao liječnica opće prakse u susjednoj Bosni i Hercegovini, odnosno Domu zdravlja u Zavidovićima. Medicinu je završila u Sarajevu, gdje je počela razvijati znanstvenu karijeru kroz međunarodni projekt istraživanja učinkovitosti ribavina u liječenju hantavisursnih inspekcija u suradnji s US Army Medical Research Institute for Infectious Diseases.

Prema službenoj biografiji, profesorica je bila stipendist Natinac Academy of Sciences, National Research Council iz SAD-a, za svoja istraživanja dobila je brojne kako nacionalne, tako i međunarodne nagrade, iza nje je i stotinjak stručnih radova, objavljivanih u prestižnim časopisima.

Suatorica je mnogobrojnih knjiga, a njezina predavanja slušana su diljem svijeta. Glavna je istraživačica na nizu domaćih, ali i na tri inozemna projekta. Uza sve to Markotić je desetak godina uspješno gradila svoju karijeru u zagrebačkom Imunološkom zavodu, vodila je Odsjek za kontrolu kvalitete virusnih cjepiva i interferona.

Pod njezinom ingerencijom Infektivna počinje suradnju s Hrvatskim katoličkim sveučilištem, a u Zaraznoj osniva i Centar za emergente i reemergente zarazne bolesti. Predaje na studijima Medicine u Rijeci i Zagrebu te na Studiju forenzike u Splitu. Ujedno je i jedina hrvatska znanstvenica pozvana na prestižni Cambridge, i to na međunarodni projekt procjene biorizika u svijetu.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.