Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL

TEŠKI ŠAMAR RADNICIMA: Radit ćete duže, a mirovine će vam biti manje

Autor: Dnevno.hr

Prema novom Vladinom prijedlu dokumenta o mirovinskoj reformi koja dolazi umirovljenici će moći opet raditi, samo četiri sata, a dodatak od 27 posto bit će namijenjen samo onima koji štednju iz drugog mirovinskog stupa prebace u prvi mirovinski stup. To će vrijediti za sve rođene od 1962. godine naovamo. Dakle, onaj tko se odluči na taj potez imat će višu mirovinu. Tko odluči ostati u oba stupa imat će manju mirovinu, izvještava Dnevnik Nove TV

U tom slučaju, radnik s prosječnom plaćom, primjerice, imao mirovinu od 2980 kuna, ako bi je primao iz oba stupa. Međutim, ako bi je primao samo iz prvog, ona bi iznosila 3583 kuna.

Sindikat umirovljenika slaže se s ovim principom raspodjele, no ne i Mirando Mrsić, bivši resorni ministar.

“Ministar Pavić je grobar mirovinskog sustava i sve ovo što sada radi, radi na štetu i sadašnjih i budućih umirovljenika, a 27 posto je nešto što zaslužuju svi oni koji odlaze u mirovinu, bez obzira kada su rođeni”, kaže SDP-ov Mirando Mrsić.

 “Trebalo bi dati 27 posto dodataka na mirovine svima, i starim i novim umirovljenicima za godine provedene samo u prvom stupu, po načelu isti doprinos, isto pravo. Ali, treba pronaći modalitet da se drugostupanjskim budućim umirovljenicima da neki dodatak na tu osnovnu mirovinu, jer je ona doista prenisko utvrđena”, kaže predsjednik stranke Silvano Hrelja.

Prijedlog ove reforme uskoro bi trebao postati javan.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.