Zagreb,150320. Unutrastranacki izbori za predsjenika HDZ-a. Na fotografiji: Andrej Plenovic. Foto: Darko Tomas / CROPIX

TEŠKI DANI PRED PLENKOVIĆEM! POBJEDA NIJE SIGURNA? Imamo zabrinjavajuće podatke

Autor:

Intenzivni javni nastupi premijera Andreja Plenkovića, polemike i žustri napadi iz oporbe, mahanje programima, spominjanje reformi. Sve su to vijesnici parlamentarnih izbora koji bi se trebali održati početkom srpnja, a za koje se kampanja ozbiljno intenzivirala.

Osim kampanje, u vladajućim redovima sve su se mudre glave zbile na jedno mjesto, jer uskoro bi HDZ trebao predstaviti svoje liste za Sabor. Popis je to potencijalnih saborskih zastupnika na kojem že se naći poneko novo, ali i neka stara, javnosti dobro poznata imena. Oni koji su javnosti dobro poznati, i na koje Plenković ozbiljno računa trebali bi ujedno biti i nositelji saborskih lista.

No, pitanje je na koga i u kojoj mjeri prvi čovjek Vlade doista može računati i koliko su kapitalci doista vrijedni na političkom tržištu, upravo stoga odlučili smo se prisjetiti HDZ-ovih izbornih rezultata s parlamentarnih izbora koji su se održali ne tako davne 2016.godine.

Te je godine u prvoj izbornoj jedinici nositelj liste bio sami Plenković koji je osvojio 33.265 preferencijalnih glasova odnosno 53,38 posto. Drugi na listi našao se Gordan Jandroković, koji bi na nadolazećim izborima trebao biti nositelj HDZ-ove liste u drugoj izbornoj jedinici, međutim, pitanje je koliko je to mudar potez s obzirom na to da je na izborima 2016-te godine osvojio mizernih 808 preferencijalnih glasova, odnosno 1,29 posto. Akademik Željko Reiner također se pojavio kao kandidat u prvoj izbornoj jedinici gdje je osvojio 1672 glasa, odnosno 2,68 posto.

Na prošlim parlamentarnim izborima u prvoj jedinici za glasove HDZ-ovaca borio se i ministar policije Davor Božinović koji je osvojio 475 preferencijalnih glasova, odnosno manje od jedan posto, na nadolazećim izborima ministar Božinović spominje se kao mogući nositelj liste u trećoj izbornoj jedinici.

Za razliku od ovih HDZ-ovih kapitalaca u toj prvoj izbornoj jedinici na prošlim izborima poentirala je Bruna Esih. Kao nezavisna kandidatkinja osvojila je 10.471 glas, odnosno 16,80 posto potpore te se time svrstala odmah uz Plenkovića, u međuvremenu Esih se razišla s HDZ-om i osnovala vlastitu stranku zajedno sa Zlatkom Hasanbegovićem, no u NHR-u se dogodio ozbiljan raskol. Hasanbegović se sa svojom strankom udružio s Miroslavom Škorom, dok Esih nastoji formirati vlastitu konzervativnu koaliciju, međutim, rezultati prošlih izbora daju naslutiti da će HDZ u prvoj jedinici bez bivše kolegice Esih ući u riskantnu igru.

I u drugoj izbornoj jedinici na izborima 2016.godine moguće je pronaći intrigantne podatke. U to je doba HDZ-ov predvodnik bila Ivana Maletić, ova bivša europarlamentarka kao nositeljica liste osvojila je 11.242 glasa, odnosno 16,24 posto, Maletić na ovim izborima neće sudjelovati, a kao nositelj liste trebao bi je zamijeniti kolega Jandroković. Na drugom mjestu liste u to se doba nalazio Andrija Mikulić, na ovim izborima HDZ na svojeg glavnog državnog inspektora više ne računa, ali s njegovim izostankom neće puno izgubiti, on je naime na prošlim izborima osvojio svega 1.163 glasa što je manje od dva posto. Škoro zato ima razloga za zadovoljstvo, barem ako je suditi po prošlim izborima. Njegovu listu u drugoj jedinici trebao bi nositi doktor Hasanbegović, bivši minjistar kulture i bivši HDZ-ovac na prošlim se izborima u ovoj jedinici nametnuo s brojem preferencijalnih glasova, osvojio ih je 11.898 što je gotovo 12 posto. U istoj izbornoj jedinici gotovo 10 tisuća preferencijalnih glasova osvojio je Milijan Brkić, čije se ime na listama za Sabor na nadolazećim izborima vrlo vjerojatno neće naći.

U trećoj izbornoj jedinici na prošlim izborima nositelj liste bio je Žarko Tušek koji je osvojio 6318 glasova, što je oko 14 posto, no na nadolazećim izborima Plenković će na vodeće pozicije vjerojatno uvrstiti svojeg ministra Darka Horvata koji je na prošlim izborima solidno prošao, osvojio je naime 5648 glasova, što je 12,89 posto. U četvrtoj izbornoj jedinici koja obuhvaća Slavoniju Plenković će se morati posebno potruditi jer mu je ondje ozbiljan konkurent Škoro, nositelj liste tamo bi trebao biti osječko-baranjski župan Ivan Anušić koji je na prošlim izborima bio na drugoj poziciji, tada je osvojio 5018 glasova, odnosno oko osam posto. Nositelj liste te 2016.godine bio je Miroslav Tuđman koji je osvojio 9364 glasa, što je oko 15 posto. Tada je HDZ-ove boje više no ozbilkjno u ovoj jedinici obranio Tomislav Tolušić koji je nedavno najavio da oddlazi iz politike pa shjodno tome HDZ na njega više ne može računati, ovaj bivši ministar poljoprivrede 2016.godine osvojio je 11162 glasa odnosno skoro 20 posto. Plenkovićeva nova uzdanica i ministrica obitelji Vesna Bedeković tada je osvojila 500 preferencijalnih glasova što je manje od jedan posto.

Peta izborna jedinici također obuhvaća djelove Slavonije, na ovim izborima, baš kao i na prošlima tamo bi nositelj liste trebao biti ministar financija Zdravko Marić, koji je prije četiri godine osvojio 23,81 posto glasova, odnosno 18.405 preferencijalnih glasova, u ovoj jedinici natjecao se i vukovarski gradonačelnik, Škorin prebjeg Ivan Penava koji je osvojio oko pet posto glasova, odnosno 4169 preferencijalnih, Plenković na njega više ne može računati, a prvi čovjek HDZ-a ne računa niti na Stevu Culeja što bi moglo biti problematično jer Culej je na prošlim izborima kao posljednji s liste u ovoj jedinici ušao u Sabor, osvojio je skoro 12 posto glasova, točnije 9262 glasa.

Šesta izborna jedinica prije četiri godine pripadala je bivšem ministru Goranu Mariću, veliko je pitanje hoće li se on naći na listama za Sabor na nadolazećim izborima, premda je na onim posljednjim osvojio 15.806 glasova, odnosno 26,49 posto. Osim njega u ovoj se jedinici natjecao velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić koji je osvojio oko deset posto glasova, točnije 5732 glasa. Plenkovićev šef zagrebačke Skupštine također je bio kandidat u ovoj izbornoj jedinici, ali se baš i nije proslavio osvojio je svega 3976 glasova, odnosno oko šest posto.  Sisački župan Ivo Žinić te 2016.godine izborio se za 6160 glasova, dok je ministar Bošnjaković jedva dogurao iznad dva posto osvojivši 1240 glasova.

U sedmoj izbornoj jedinici mogli bi se odvijati zanimljivi procesi. Na prošlim izborima nositelj liste u ovoj jedinici bio je Davor Ivo Stier, koji je osvojio 12.845 glasova, odnosno 16,89 posto. Stier bi se i na ovim izborima mogao pojaviti na HDZ-ovim listama, no teško da će ga dopasti vodeća pozicija. Na listama, ali niti u politici više neće sudjelovati karlovački župan Damir Jelić, koji je na prošlim izborima u ovoj jedinici osvojio 9612 glasova, odnosno više od 12 posto.

U ovoj izbornoj jedinici kao nositelj liste na nadolazećim izborima spominje se ministar branitelja Tomo Medved, on je na prošlim izborima osvojio 11.189 glasova točnije 14,71 posto. U istoj ovoj jedinici za naklonost birača borio se ministar Tomislav Ćorić koji se na nadolazećim izborima spominje kao kreator HDZ-ova predizbornog programa, ali i kao jedan od nositelja saborskih listi.

Ako je suditi po prošlim izborima biti će to riskantna radnja, naime, tada je osvojio svega tri posto potpore i nešto više od 2000 glasova. Osma izborna jedinica SDP_ova je utvrda, a na nju i na skorašnjim izborima baš kao i na onim prošlima HDZ ide s ministrom Butkovićem. On je na prošlim izborima osvojio 23,17 posto potpore, točnije 8286 glasova, u ovoj jedinici kandidat je bio i ministar turizma Gari Cappeli koji je osvojio 1149 glasova. Skroman rezultat osigurao mu je ministarsku fotelju, a Plenković je otpisao kolegu Antona Klimana koji je na prošlim izborima kao posljednji na listi osvojio 4135 glasova, što je oko 11 posto. No, budući da je Ministarstvo turizma vodio u Karamarkovoj vladi on novom šefu očito nije bio podoban, a veliko je pitanje hoće li se i sada naći na HDZ-ovim saborskim listama.

U desetoj izbornoj jedinici mogao bi se biti zanimljiv boj, riječ je o Dalmaciji koja slovi za HDZ-ovu biračku bazu, tamo bi se Plenkovićevi kadrovi trebali konfrontirati sa jakim kandidatima iz Mosta, ali i sa Škorinim Suverenistima. Na prošlim izborima ondje je najsnažnija karika bio bivši ministar obrane Damir Krstičević, na kojega Plenković unatoč ostavci i dalje računa, što ne čudi, govorimo o čovjeku koji je osvojio 32.573 glasa, odnosno oko 34 posto. Plenković će na listu za nadolazeće izbore staviti i Andru Krstulovića Oparu koji mu je na prošlim izborima osigurao 2078 glasova, odnosno oko dva posto.

Kao jedna od najsnažnijih karika za nadolazeće izbore spominje se i Branko Bačić. Ako se snaga može odmjeravati po prošlim izborima tada se Plenković nema čemu nadati, Bačić je osvojio 2,49 posto potpore točnije 2385 glasova. Zato je u ovoj jedinici odskočio Milan Kujundžić na kojega HDZ više ne računa, on je u svojem rodnom kraju osvojio preko 14 tisuća glasova.

Na prošlim parlamentarnim izborima najviše preferencijalnih glasova osvojo je Andrej Plenković, nakon njega  na drugom se mjestu ukazao Damir Krstičević pa potom Zdravko Marić. No, tu su i ljudi na koje šef Vlade više ne računa, riječ je o Goranu Mariću i Milanu Kujundžiću, ali i Davoru Ivu Stieru dok je Miro Kovač osvojio preko 12 tisuća glasova.

Ovako je to izgledalo po brojkama u dvije najveće stranke. 

HDZ

1. Andrej Plenković 33.265

2. Damir Krstičević 32.572

3. Zdravko Marić 18.405

4. Goran Marić 15.806

5. Milan Kujundžić 14.004

6. Davor Ivo Stier 12.845

7. Miro Kovač 12.751

8. Zlatko Hasanbegović 11.898

9. Tomo Medved 11.189

10. Tomislav Tolušić 11.162

11. Ivana Maletić 11.242

Narodna koalicija:

1. Zoran Milanović 42.265

2. Boris Lalovac 20.912

3. Siniša Hajdaš Dončić 20.904

4. Milanka Opačić 20.677

5. Ranko Ostojić 19.449

6. Anka Mrak Taritaš 16.335

7. Matija Posavec 14.835

8. Gordan Maras 13.339

9. Željko Jovanović 12.937

10. Milorad Batinić 12.535

11. Peđa Grbin 12.442

12. Krešo Beljak 11.992

13. Mirando Mrsić 11.685

Pred Plenkovićevim HDZ-om očito su teški dani, a pobjeda na koju juriša odričući se neistomišljenika mogla bi biti upitna, bez obzira na Vilija Beroša i osvježenja s kojima izlazi na izbore.

POTOP! SDP NAŠAO PLENKOVIĆEVU SLABU TOČKU: Na ovome ćemo ga srušiti! Gotov je

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.