Photo: Patrik Macek/PIXSELL

TEŠKE OPTUŽBE BRANIMIRA GLAVAŠA ‘Nudili su mi da potpišem za referendum i nakon roka’

Autor: Dnevno.hr

Predsjednik HDSSB-a, Branimir Glavaš, gostovao je u N1 studiju uživo gdje je komentirao referendum.

“Ova inicijativa za sazivanje referenduma i jednog i drugog potpuno je legalna i legitimna i odražava volju jednog dijela naroda. Koliko mi je poznato prikupljeno je više od 400.000 potpisa, tako kažu organizatori, a na Saboru je da ih prebroji i utvrdi da ih ima dovoljno. Predug je rok od trenutka zaključivanja akcije do objavljivanja broja potpisa. Osobno imam iskustvo da je u tom intervalu od desetak, petnaest dana, ja nisam potpisao nijednu inicijativu, ne zato što nisam želio, nego u to vrijeme nisam prošao kroz lokacije gdje se nalazi neki od štandova, ali sam bio u situaciji da su mi aktivisti nudili da potpišem i 7 dana nakon što je istekao rok za prikupljanje potpisa za referendum, tako da postoji mogućnost da se veliki broj potpisa prikupljao i nakon što je završen rok. Na Saboru je da utvrdi je li sve spremno da se o toj inicijativi uopće raspravlja”, izjavio je Glavaš.

Komentirao je i najavu da referendumi padaju na Ustavnom sudu.

“Prateći tu tematiku i problematiku posljednjih mjesec dana, ima različitih stavova ustavnopravnih stručnjaka i takozvanih ustavnopravnih stručnjaka. Ja mogu reći svoje osobno, skromno, amatersko mišljenje. Tu postoje dileme, nitko ne osporava građanima da pokrenu inicijativu za pokretanje referenduma i da se on provede ukoliko Ustavni sud ocijeni da su pitanja zakonita i ustavna. Ako Ustavni sud ocijeni da su neka pitanja ili neki dijelovi neustavni, na njemu je da taj referendum praktički zaustavi. Moje mišljenje je da u ovoj inicijativi Narod odlučuje narod može pokrenuti inicijativu za održavanje referenduma, ali mislim da je to isključivo u nadležnosti Hrvatskog sabora i zastupnika – izabranih predstavnika naroda koji će raspraviti o toj problematici u Saboru i donijeti izmjene Izbornog zakona ili ne. To nije u nadležnosti onih koji su pokrenuli inicijativu. Sabor je jedini nadležan za donošenje izbornog zakonodavstva i vjerujem da će to tako završiti”, izjavio je Glavaš za N1.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.