Foto: Dragan Matic / CROPIX

TAJNE VRDOLJAKOVIH ŽENA: Što se krije iza kulisa moćnog predsjednika HNS-a?

Autor:

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak u središtu Zagreba kupio je stan od 168 kvadrata po cijeni od minimalno 2,4 milijuna kuna. Stan se nalazi u novogradnji na Zavrtnici, a sami Vrdoljak potvrdio je kako je luksuznu nekretninu platio skoro 320 tisuća eura. Stanovi u toj zgradi procjenuju se između 2500 i 3000 eura po kvadratu, no šef HNS-a ostaje pri svojem te naglašava kako je za njegov stan cijena bila 2000 eura po metru četvornom. Kako je nadalje rekao prvi čovjek liberala, njegova obitelj nakon osam godina podstanarstva u glavnom gradu napokon je kupila vlastitu nekretninu u Zagrebu zbog čega su jako sretni, osobito djeca koja su dobila vlasite sobe. Vrdoljak je nadalje objasnio kako je 140 tisuća eura osigurao preko stambenog kredita, dio je pozajmio od neimenovanog prijatelja, a dio iz prodaje poslovnih udjela u firmi čiji je vlasnik  od 2001. godine. Riječ je, po svemu sudeći, o tvrtki Ato inžinjering, a radi se o udjelu njegove supruge, no zanimljivo je napomenuti kako je 2016. godine Vrdoljaka prozivao HDZ koji je posjedovao dokumente u kojima je bilo vidljivo da je bivši ministar gospodarstva, bivšoj supruzi i drugim osobama te tvrtkama priskrbio više od 150 milijuna kuna vrijednih poslova s HEP-om. Te prozivke HDZ-ovaca opovrgnula je Vrdoljakova bivša žena.

“Vrdoljak je bio direktor tvrtke od 2001. do 2009. godine, od kada prestaje raditi u ATO inženjeringu i od tada prestaju svi kontakti s tvrtkom te bilo kakav utjecaj Ivana Vrdoljaka na poslovanje ATO inženjeringa. Tvrtka trenutačno ima osam suvlasnika, a među njima je i Tatjana Vrdoljak, bivša supruga Ivana Vrdoljaka, koja je u vlasništvo ušla rastavom braka te nikada nije bila djelatnica tvrtke”, stajalo je u priopćenju Ato inženjeringa.

Inače, nekadašnji ministar gospodarstva, a danas predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak nedavno je dobio sina Tina. Drugo je to dijete u braku sa suprugom mu Ivanom s kojom još ima kćer Luciju koja se rodila koncem 2013. godine.  Vrdoljakovi su u bračnu luku uplovili 2011. godine. Drugi je to brak u biografiji bivšeg ministra, a iz onoga prvoga također ima djevojčicu. No premda je Vrdoljak bio jedan od najlošijih ministara, čini se kako je brižan suprug i otac. Osim poslovanja s bivšom suprugom podjednako je zanimljiva i Vrdoljakova posljednja dostupna imovinska  kartica, a iz koje proizlazi da je u vrijeme ministarskog mandata imetak povećao za 900 tisuća kuna. Riječ je o vrijednosti stana koji otplaćuje dijelom kreditom, a dijelom od ušteđevine koju je posjedovao i na početku mandata. No njegova imovinska kartica pokazuje jednu, u najmanju ruku zanimljivu sigurnosnu mrežu koju je ispleo, valjda za slučaj da zagusti u politici. Uz to što je zanimljivo poslovanje tvrtke Ato inženjering, zanimljiva je i slučajnost da Vrdoljak u prosincu 2011. postaje ministar graditeljstva, a odlaskom Radimira Čačića u zatvor preuzima dužnost ministra gospodarstva 16. studenog 2012. godine. Mjesec dana prije promjene posla, točnije 10. listopada iste godine njegova supruga Ivana Vrdoljak osniva tvrtku Visan, registriranu u Aljmašu, koji je nekoć bio dio okupiranog područja, a Ivana Vrdoljak u tome selu, gdje je sjedište tvrtke, posjeduje i nekretninu.

Tadašnji ministar tvrtku nije prijavio u imovinsku karticu koju je predao kao ministar gospodarstva već taj propust ispravlja tek u lipnju 2013. godine, a tvrtka Visan uredno je prijavljena i u posljednjoj registriranoj izmjeni koja datira iz svibnja 2014. Zanimljivo je da je Visan registriran za vrlo slično područje rada kao Vrdoljakova nekadašnja tvrtka ATO inženjering, odnosno za djelatnosti vezane za energetiku i inženjering. Njegova supruga, koja je do udaje bila nastavnica u osnovnoj školi, registrirala je tako tvrtku koja se bavi, između ostaloga, prema upisanim djelatnostima iz sudskoga registra, proizvodnjom, distribucijom i opskrbom toplinske i električne energije te proizvodnjom plina. Visan je tvrtka s temeljnim kapitalom od 20.000 kuna u kojoj nema zaposlenih, a direktorica i osnivačica je Ivana Vrdoljak. Tvrtka Visan 2016. godine prodana je zadarskom poduzetniku Goranu Tudoroviću čiji je projekt Nova camping na Pagu u Vrdoljakovom mandatu uvršten na popis strateških investicija, a on je demantirao da nikakvog sukoba interesa u toj priči nema. Vrdoljakova supruga Ivana danas od 30. svibnja ove godine, u vlasničkoj je strukturi tvrtke Herbal Therapy, koja se bavi uvozom proizvoda od industrijske konoplje. Vrdoljak je osnovao i tvrtku Livit koja se bavi računalnim programiranjem, no lanjsku je godinu firma bivšeg ministra gospodarstva okončala s minusom od 33.600 kuna, a u ovoj godini na noge je postavio tvrtku Sunčani Žnjan s Klementinom Bašićem članom predsjedništva HNS-a. Tvrtka se zanimljivo, trebala baviti gradnjom i poslovanjem nekretninama.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.