Facebook: Gabrijela Žalac

Strogo je osudili! Slobodna Hrvatska predaje kaznenu prijavu protiv ministrice Žalac

Autor: Dnevno

Politička stranka Slobodna Hrvatska predaje kaznenu prijavu protiv ministrice Gabrijele Žalac povodom nesreće koju je izazvala vozeći bez važeće vozačke dozvole.

“Dok naše aktiviste policija revno uhićuje i procesuira zbog političkih performansa na račun članova vlade, ti isti članovi vlade ne odgovaraju za kaznena djela s teškim posljedicama.
Najstrože osuđujemo takvo licemjerje vlade vjerodostojnih HDZ-a, SDSS-a  i HNS-a”, istaknuli su.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Radi, osnovane sumnje u počinjene djela opisanog u čl. 227 st. 1.. “Izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu”.

Osnovanost sumnje temelji se na medijskim izvječćima, očitovanju Vlada RH, te javno danom priznanju osumnjičene. Npr.; https://dnevnik.hr/vijesti/crna-kronika/vinkovci-automobil-naletio-na-dijete-prevezeno- je-u-bolnicu—552336.html

Pravna osnova Kaznenim zakonom člankom 227 st.1. propisano je: “Sudionik u cestovnom prometu koji kršenjem propisa o sigurnosti prometa na cestama izazove opasnost za život ili tijelo ljudi ili za imovinu velikih razmjera, pa zbog toga prouzroči tešku tjelesnu ozljedu druge osobe ili imovinsku štetu velikih razmjera, kazniti će se kaznom od šest mjeseci do pet godina.”

Zakonom o sigurnosti prometa na cestama čl.38. propisano je: st.1. “Vozač je dužan obratiti pažnju na pješake koji se nalaze na kolniku ili stupaju na kolnik.” st.3. ” Na djelu ceste po koje se kreću djeca, osobe s invaliditetom , starije i nemoćne osobe ili su postavljeni prometni znakovi o sudjelovanju tih osoba u prometu, vozač je dužan voziti s osobitim oprezom, takovom brzinom da vozilo može pravodobno zaustaviti u slučaju potrebe”.

čl.195. propisano je: st.1 “Motornim vozilom i tramvajem u prometu na cesti može samostalno upravljati samo osoba koja ima važeću vozačku dozvolu….”

Postoji osnovana sumnja da bi prijavljena Gabrijela Žalac, dana 09.ožujka 2019.g. vozeći bez važeće vozačke dozvole (čl 195. Zakona o sigurnosti prometa na cestama) te kršeći odredbe člana 38. st.1 i 3. Zakona o sigurnosti prrometa na cestama izazvala prometnu nesreću oko 10. sati u Vinkovcima, u Ulici Ćirila i Metoda, udarivši svojim motornim vozilom marke Peugeot 308 pješaka, dijete od 10 godina.

Iz medija informiranja proizlazi da je prijavljena znala ili morala znati da joj je vozačka dozvola istekla pred duži vremenski perioda, da se u konkretnoj ulici u vremenu izazivanja prometne nesreće kreću djeca jer je i sama došla povesti svoje dijete, sina koji je bio na vjeronauku.

Prema medijima informiranja, pješak, djevojčica od 10 godina zadobila je tom prometnom nesrećom teške tjelesne povrede, navodi se izjava Dr.Goran Vasić:

“Radi se o prijelomu desne potkoljenice, i to obje kosti – i lisne i goljenične. S obzirom da nemamo u bolnici dječjeg kirurga, djevojčica je premještena na liječenje u KBC Osijek”

Cjelokupno, prijavljena Gabrijela Žalac nije smjela upravljati vozilom tj.u inkriminiranom trenutku nalaziti se sa vozilom na cesti, i svjesno je pristala na sve posljedice koje proizlaze iz njenog kršenja zakona.

Stoga, pošto kao podnositelj smatramo da postoji osnovana sumnja u počinjenje kaznenog djela na štetu maloljetnog djeteta, predlažemo Državnom odvjetništvu poduzeti sve zakonom predviđene radnje kako bi osumnjiča bila proglašena krivom i kaženjena po zakonu”, stoji u priopćenju.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.