ilustracija

Što je bilo bilo je! Jadran protiv jednodnevnih kupača: Bake i djedovi što dalje od plaže

Autor: Dnevno

Poznata je praksa već dugogodišnja praksa raznih jednodnevnih ljetnih izleta na more koje su organizirale putničke agencije i mjesta na moru i otocima, posebno se to odnosi na područje sjevernog Jadrana i Kvarnera. Posebno su te usluge koristili umirovljenici, naši stariji sunarodnjaci i ljudi teže platežne moći.

Koliko jednodnevni odlazak na more znači starijim građanima, koji si jedva priušte i takav izlet za stotinu kuna, ne treba posebno isticati.

No već prošle godine neke turističke destinacije krenule su u “obračun” s takvim izletnicama, među njima su naravno najbrojiniji umirovljenici. Crikvenica, Jadranovo, Dramlja, Selca, Novi Vinodolski i po najnovijem jednodnevne izlete autobusima ove godine posredno je zabranila i potvrdila i Malinska. 

Kako bi stala na kraj prevelikom broju jednodnevnih turista u špici sezone, Crikvenica se lani dosjetila autobusima naplatiti paprenu cijenu karte za parkiranje, 50.000 kuna po sezoni. Takvu odluku gradski su vijećnici donijeli s ciljem sprječavanja na tisuća turista, koji zakrčuju ceste i plaže, a pritom ne troše i iza sebe ostavljaju smeće. Naravno, takva mjera ne odnosi se na one autobuse koji prevoze turiste na plaćeni smještaj, već samo na izletnike pa je posve jasno o čemu se zapravo radi, prenosi portal Mirovina.hr.

Malinska je lani za autobuse uvela parkirnu cijenu od 300 kuna. No, takva mjera nije polučila rezultate pa je od ove godine Općinsko vijeće u veljači odlučilo podići tu cijenu na 1.000 kuna dnevno te ograničiti broj autobusa na samo pet u danu,

Zbog diskriminacije siromašnih turista, Sindikat umirovljenika Hrvatske obratio se i Uredu pučke pravobra­niteljice, jer je riječ o starijim osobama koje na drugi način ne bi uspjele vidjeti more, a ovako za stotinu kuna stignu do Jadrana. Međutim, u svibnju ove godine stigao im je odgovor kako diskriminacije za starije u ovom slučaju – nema. Razlog je što nisu poznati točni podaci o udjelu starijih osoba u ukupnom broju jednodnevnih izletnika.


Što i kako će se sve rasplesti i tko će na kraju imati koristi od ovakvih odluka ostaje da se vidi.

Autor:Dnevno
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.