‘Srbska čast’: Slonovi s pilećim mozgovima

Autor: Marin Vlahović

Bosna i Hercegovina, kao i čitava takozvana regija mogu odahnuti. Nakon što su objavljene fotografije pripadnika paravojne skupine „Srbska čast“, Milorad Dodik i njegova Republika Srpska, postali su predmet sveopće sprdnje. I djeca u pučkoj školi znaju da vojnik, pogotovo specijalac, treba biti čovjek u vrhunskoj fizičkoj spremi koji se kreće brzo, tiho i neprimjetno. On ne poznaje glad i može preživjeti u divljini  hraneći se raznolikim šumskim plodovima a sposoban je pronaći i pitku vodu, tamo gdje je na prvi pogled nema. U smislu fizičkih karakteristika, komandosi ne bi trebali imati posebno impozantnu građu i mišićnu masu. Od vizualnog dojma, važnije su stvarne sposobnosti. Dapače, pretjerano nabijanje mase može pretvoriti vojnika u razmaženi i u vojnom smislu beskorisni skupi teret. To naravno ne znači da nema elitnih komandosa veće tjelesne mase ali takvi su obično genetski, visinom i konstrukcijom kostura, predodređeni da budu divovi.

Fotografije na kojima ponosno poziraju članovi „Srbske časti“, otkrivaju prototip novog srpskog junaka. Radi se o slonu s pilećim mozgom. Prije godinu dana Bojan Stojković koji se promovira i kao „najveći Srbin“ otišao je u Bosnu i Hercegovinu gdje se htio slikati u Potočarima ispred spomen parka žrtvama genocida u Srebrenici. Naravno, Bojan tamo nije išao da bi se poklonio žrtvama nego krvnicima. Na žalost, ne ide mu zemljopis a možda je i potpuno nepismen, jer se na kraju slikao ispred natpisa u mjesto Potočani, koje se nalazi 200 kilometara od Potočara. Normalno, kao lokaciju na kojoj se nalazi, označio je „Potočare“. Inače, na ovoj fotografiji Bojan izgleda mnogo sitnije nego godinu dana kasnije kada su izašle nove fotografije srpskih junaka iz „Srbske časti“. Izgleda da je Bojan, zajedno s ostalim drugarima, ozbiljno radio na masi. Slika s Dodikom, na kojoj se nalazi i Bojan Stojković, govori više od svake riječi.

Miloradu Dodiku lagano je muka u takvom društvu, ali ako imaš pretenzije biti politička zvijezda velikosrpstva, onda moraš pokazati poštovanje i prema srpskim junačinama, u ovom slučaju manjem krdu slonova s pilećim mozgovima. Zamislimo situaciju u kojoj se ove momke ostavi na nekoj planini, s vrlo malo resursa. Pa ne trebaju im neprijatelji! U roku od nekoliko sati počeli bi histerizirati i plakati jer nisu dobili dnevnu dozu sintetičkog testosterona. Nakon očajavanja, krenuli bi međusobni obračuni i svađe oko hrane. Onda bi mjerili opseg ruku i grudnog koša da vide koliko su pali u masi i formi, otkad borave  u teškim uvjetima. Tada bi postali  paranoični i pucali u svim smjerovima te zvali komandu i urlali kako se nalaze pod velikim napadom brojnih neprijateljskih snaga. Na kraju bi Dodik poslao helikoptere i to po jedan helikopter za svakog slona, kako bi se junaci mogli vratiti u sigurnost svoje teretane.

Šalu na stranu, ova priča ima i ozbiljnu dimenziju. Ponovno je došlo vrijeme budala i ljudskih karikatura, dok pametni opet mudro šute. Ovu paravojnu formaciju netko financira i organizira, a kada se takvim likovima dijeli oružje, onda je to znak za uzbunu. S obzirom na njihovo snalaženje u prostoru, te budale su sposobne izazvati rat. Gdje? To ne možemo znati, jer ovi genijalci većinu vremena, ni sami ne znaju gdje se nalaze.

Autor:Marin Vlahović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.