Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

SKANDAL U VLADI! RADIN UCIJENIO PREMIJERA: Manjinci ruše Plenkovića ako ne ispuni ove zahtjeve

Autor:

Iako premijer i predsjednik HDZ-a, Andrej Plenković, posljednjih dana svim silama nastoji javnost uvjeriti da je njegova Vlada, ali i saborska većina stabilna, čini se kako to baš i nije posve točno. Naime, otkako je u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, uz asistenciju ondašnjih HDZ-ovaca, srušen GUP, koji je ujedno projekt života gradonačelnika Milana Bandića, u pitanje se dovela njegova suradnja s Plenkovićevim HDZ-om u Sabornici, u kojoj Bandić još uvijek ima značajan utjecaj zahvaljujući čuvenim “žetončićima”.

Međutim, “žetončići” za sada miruju, a Bandić, opterećen sudskim procesima, izgleda kako nema previše vremena ni za Vladu, ni za rušenje Plenkovića pa ni za rasvjetljavanje odnosa sa zagrebačkim HDZ-om.

Vremena zato imaju ostali koalicijski partneri pa su tako HNS-ovci i HSLS-ovci nedavno pred Plenkovića stavili zahtjev da odustane od inicijative za koju se zalagao HDZ-ov ministar gospodarstva Darko Horvat. Riječ je o neradnoj nedjelji za trgovce i trgovačke lance.

To je nešto na što dvije liberalne stranke vladajuće koalicije ne pristaju, i nešto na što ne misle pristati pa je Plenković svojeg ministra pozvao na red, savjetujući mu da malo stane na loptu dok se strasti ne stišaju. I doista, tom pitanju kompromisno rješenje je pronađeno, ali problemima tu nije kraj.

Naime, nakon što je prošlog petka propalo glasovanje u Saboru o Zakonu o popisu stanovništva upitno je hoće li i ovog petka biti većine za glasanje o tom zakonu. Iako iz HDZ-a, ponajprije iz izvora bliskih Plenkoviću, poručuju kako većina nije upitna, njihovu tezu javno ruši talijanski zastupnik Furio Radin koji zahtjeva sastanak s premijerom.

”Dogovor je uvijek moguć, politika je takva”, zagonetno poručuje Radin, iz čijih se riječi iščitava da manjinci od svoja dva amandmana nemaju namjeru odustati te da će svojim zahtjevima pritiskati Plenkovića, kao što je to uvijek do sada i bivalo.

On pak u svemu tome nema previše prostora za manevre, pa će vrlo vjerojatno na manjinske zahtjeve pristati, no to bi moglo izazivati nelagodu upravo u njegovom HDZ-u gdje smatraju da je voda došla do grla te da se premijer napokon mora postaviti kao šef Vlade, a ne kao potrčko koalicijskih partnera, zbog čega najviše ispašta HDZ, stranka u kojoj kreću i unutarstranački izbori.

HDZ, inače, odbija prihvatiti amandmane Kluba zastupnika nacionalnih manjina, radi čega su se manjinci prošlog tjedna pokupili iz Sabornice i srušili kvorum. Manjinci su tražili izmjenu jednog zakonskog članka tako da se sintagma materinski jezik mijenja u materinski jezici, a taj amandman po njima je rezultat prakse nekih europskih zemalja koje svojim građanima omogućavaju izjašnjavanje kao govornika više materinskih jezika.

Drugi amandman odnosio se na popisivače. Manjinci zahtijevaju da se u članku 22, iza stavke 1, doda stavak 2 koji bi glasio: “Pri imenovanju popisivača u sredinama naseljenim nacionalnim manjinama obavezno će se voditi računa o imenovanju popisivača iz nacionalne manjine zastupljene na tom području.”

U obrazloženju ovog amandmana stoji da je on nužan kako bi se popis proveo uspješno i u sredinama gdje žive nacionalne manjine. No, s druge strane, Hrastov Hrvoje Zekanović ima posve drugačiju viziju o tim zahtjevima, koju je izrekao i u sabornici.

“Hoćete li udovoljiti Pupovcu da manjine same sebe popisuju? Možda bi bilo najbolje da se popisivanje radi u Srbiji pa da Pupovac nema troškove prijevoza kad prevozi ljude u Hrvatsku”, rekao je Zekanović.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.