Screenshot

SCENE KAO IZ HOROR FILMA: Ovo je naličje okosnice zdravstvenog turizma u Hrvatskoj!

Autor:

Stanovite toplice, čije su blagodati još prije mnogo godina prepoznali i veliki hedonisti Rimljani, Varaždinske Toplice, slove za jedan od bisera hrvatskog zdravstvenog turizma. Ta im je laskava titula nadjenuta još davnih dana, no sudeći po reakcijama ljudi koji su se posljednjih tjedana našli tamo, izgleda da je ovaj biser daleko od bisera, odnosno nečega što bi u normalnom svijetu uopće moglo biti za korištenje širokoj masi.

Naime, prema našim saznanjima, u ovom kompleksu, koji između ostalog ima i vanjski bazen kod zgrade “Minerva”, mnogo je pločica u bazenu razbijeno, dok je na toboganu jedan dio krova odlomljen, a dio kostrukcije je poprilično oronuo i hrđav. Stanje nije bajno niti u unutrašnjim bazenima, a gosti hotela još davnih su dana svjedočili kako u smještajnim kapacitetima prokišnjava u sobe.

Elitno rimsko lječilište danas je sumrak hrvatskog zdravstvenog turizma

Za Varaždinske Toplice znali su još i stari Rimljani, koji su na području današnjeg mjesta izgradili naselje Aquae Iasae te koristili blagodati ljekovite vode na čijim bi temeljima zdravstveni turizam u Varaždinskim Toplicama mogao cvjetati. No, samo naličje grada, u kojem većina zgrada izgleda kao da je tamo jučer završilo ratno stanje, nikako ne odaju dojam grada koji će pod svoje okrilje privući strane i domaće turiste spremne izdvojiti nešto novaca kako bi spojili ugodno s korisnim – odmor i rehabilitaciju.


Već će i prvi dojam na čitav kompleks izazvati dozu zgražanja, jer iako zaista ružno zvuči, Minerva izgleda oronulo i derutno. Nije tajna da su gosti koji su tamo odsjedali pisali kako u sobe prokišnjava, a sobe same po sebi izgledaju kao da su iz nekog drugog stoljeća. Iako je, očigledno, problem postojeći već neko vrijeme, s energetskom obnovom zgrada krenut će se tek ove godine, kao i s izgradnjom modernog Spinalnog centra, koji će se graditi do postojećih objekata u sklopu projekta izgradnje i opremanja Nacionalnog rehabilitacijskog centra za pacijente s ozljedama kralježničke moždine u sklopu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice, čija je ukupna vrijednost  107 milijuna kuna, a za koju je ugovorena dodjela 83 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

‘Eppur si muove’, kako bi rekao čuveni Galileo, no o ulaganjima u ovaj zdravstveni kompleks piše se od 2015.godine, a bolnica i njezini projekti svake se godine nalaze u Katalogu projekata zdravstvenog turizma (inače dostupnog svima na uvid na internetu), a potpisnik ovog kataloga je Ministarstvo zdravstva, odnosno Zavod za zdravstvene usluge u turizmu.

Tko čeka, taj i dočeka

Varaždinske se Toplice izgleda vode za onom starom narodnom – “Tko čeka, taj i dočeka”. Jer izgleda da će se ipak nešto promijeniti, sagraditi i nadograditi. No pitanje je koliko će vremena proći do kompletne renovacije.

U razgovoru s ljudima koji su tamo bili na rehabilitaciji, doznali smo kako je kvaliteta usluge zaista na nivou te daleko do toga da su liječnici i medicinsko osoblje pravi profesionalci. No sve miriši na to da je ovo trenutno najbolja opcija, ne samo za lokalno stanovništvo, već i za one koji na rehabilitaciju dolaze iz cijele Hrvatske, pa i svijeta.

Nije baš jasno na koju foru ovakve scene prolaze kod bilo kakve inspekcije, no fotografije korisnika koje smo pronašli na internetu, a neke datiraju iz ovog mjeseca, prikazuju više apokaliptične scene nekog drugog vremena i prostora, nego jednog lječilišnog kompleksa u 21.stoljeću, koji bi trebao biti jedna od okosnica modernog zdravstvenog turizma u Hrvatskoj.

Iako smo danas zvali u bolnicu te tražili ravnatelja ili nekoga s kime bismo mogli prokomentirati gore navedene natpise, ali i cjelokupnu situaciju, rečeno nam je da nazovemo u srijedu, jer ‘danas nema nikoga’. Radni je dan, ali sukladno hrvatskom mentalitetu, spaja se sve što se spojiti može, a praznici u lipnju idealni su za to.

Upit o stanju bazena svejedno smo poslali na adresu ravnatelja, a njegov ćemo odgovor objaviti čim pristigne na adresu naše redakcije. No kako slika govori tisuću riječi, možda je najbolje da o stanju u ovoj bolnici, koje bi trebali biti najelitnije i najbolje u Hrvatskoj, prosudite sami iz fotografija. Nadstrešnica iznad tobogana zaista je odlomljena, a sam tobogan izgleda i suviše oronulo. Zgradu “Minerva” vrijeme je doslovno progutalo, a vidljivo je kako fasada polako otpada.

S takvim licem i naličjem teško da ćemo privući turiste, a iz svega je sigurno samo jedno: ovaj kompleks pod hitno treba promjene i osvježenje. Ne sutra, ne za mjesec dana – već DANAS!

Autor:
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.