Photographer: Goran Sebelic

Rohatinski: ‘Ciljanim tiskanjem novca Vlada i HNB mogu pomoći brodogradnji’

Autor: Dnevno

Bivši guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski osvrnuo se na problem brodogradnje u Hrvatskoj, prenosi N1. Uz njega se jučer na riječkom Ekonomskom fakultetu našao i sadašnji guverner Boris Vujčić koji smatra da Hrvatska nema monetarnu neovisnost.

“Poduzeća kakva su sad, i Uljanik i “3. maj”, na ovakav način ne mogu dalje poslovati, ali država kao praktički većinski vlasnik uvijek ima mogućnost da kompletnom reorganizacijom tog sektora postigne odgovarajuće rezultate. Naravno, Vlada će kazati da ne možemo organizirati brodogradnju bez suglasnosti EU-a. To nije točno: Možemo, samo treba imati hrabrosti to učiniti, rekao je bivši guverner Željko Rohatinski na predstavljanju svoje knjige “Kriza u Hrvatskoj”.

Dodao je da možemo voditi aktivnu monetarnu politiku i sačuvati brodogradnju te da bi štampanje novca trebalo usmjeriti u gospodarstvo.

Osvrnuo se i na uvođenje eura te rekao da je to ekonomsko, a ne političko ili politikantsko pitanje.

“Tu su stvari vrlo jednostavne. U formalnom smislu, mi smo prihvatili obavezu uvođenja eura već pristupnim ugovorom u EU. Zbog visokog stupnja euroiziranosti tehničko uvođenje eura ne bi smjelo biti ni veliki ekonomski, ni psihološki problem. Što se tiče inflacijskog udara, on će naravno biti prisutan kao što je bio u svim drugim zemljama, ali neće to biti ništa spektakularno što ne bismo mogli preživjeti. Preživjeli smo i gore stvari.”

“Suštinsko je pitanje, ne da li ćemo uvesti euro i ne kada ćemo ga uvesti, nego u kakvu eurozonu želimo ući. Onakva kakva je danas, ona ne funkcionira na optimalan način, i tajming, promatrano s naše strane, prije svega zavisi o tome kakvu monetarnu politiku mislimo voditi prije ulaska u eurozonu. Ako je to neutralna monetarna politika, kao što je sada slučaj, onda nam je bolje što prije ući u eurozonu. Ali, ako imamo ambiciju voditi aktivnu monetarnu politiku, onda je najbolje zadržati monetarni suverenitet što je moguće duže”, izjavio je.

Rohatinski smatra da je manevar za aktivnu monetarnu politiku ograničen. Kazao je da u statutu Europske centralne banke i pratećim dokumentima jasno piše da do ulaska u eurozonu svaka zemlja ima monetarni suverenitet.

Predlaže funkcionalno štampanje novca kako bi on išao u gospodarstvo, a ne na potrošnju i uvoz. “Istina je da se novac i sada tiska, no taj novac ili stoji na računima banaka u HNB-u, ili služi za otplatu dugova naših banaka prema stranim bankama.”

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić smata da “u uvjetima u kojima funkcionira monetarna politika, pretvarati se da imate neku monetarnu neovisnost je naivno”.

Na pitanje novinara Novog lista što misli o prijedlogu Rohatinskog o tome da se aktivnom monetarnom politikom i ciljanim usmjeravanjem novca može pomoći i brodogradnji, Vujčić je odgovorio: “Najbolje da onda on objasni kako bi to izveo”. Dodao je da u sustavu trenutno imamo viškove likvidnosti od 36 milijardi kuna.

Autor:Dnevno
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.