Foto: Facebook / Grad Karlovac

Rast vodostaja kod Karlovca opada, ukinute izvanredne mjere

Autor: Dnevno / L.A.

Visoki vodostaji i dalje prijete naseljima diljem zemlje, no u Karlovcu i Hrvatskoj Kostajnici rast vodostaja je usporen, javlja N1. Iako je poplavljeno nekoliko podruma, zahvaljujući boks barijerama i privremenom nasipu nije poplavljena niti jedna kuća.

Vodostaj Save u Jasenovcu jutros u 9 sati bio je 830 cm. Una je u Kostajnici u 8 sati bila na 432 cm, što uvelike olakšava situaciju budući da je razina pala za 25 cm. Kupa u Farkašiću je na 896 cm.

Nešto niži vodostaj bilježe Korana sa 708 cm u 8 sati i Kupa sa 680 cm u 9 sati.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković otkrio je da su sve linije uspjeli obraniti od poplava. Očekuje se da će uz opadanje vodostaja na području Karlovca doći i do relaksacije sustava te do ukidanja izvanrednih mjera, otkrio je u razgovoru za Hrvatski radio.

Naselje Mlaka je i dalje odsječeno, no Đurković očekuje da će se na području Jasenovca obraniti sve linije gdje se sutra očekuje vrhunac vodenog vala.

Premijer Andrej Plenković posjetio je u srijedu poplavljeno karlovačko naselje Logorište i rekao kako su dvije privremene box-barijere uz Koranu i Mrežnicu, odigrale dobru ulogu obrane od poplave.

“Vidimo ovdje ljude koje smo ranije znali zateći u domovima s metar i više vode u kući, a sada su zadovoljni jer se našlo učinkovito rješenje”, rekao je premijer i naglasio kako se ipak radi o  privremenom rješenju. Poručio je da se radi na sustavu obrane od poplava.

Karlovački gradonačelnik Damir Mandić danas o tom projektu vrijednom 120 milijuna eura razgovara s tehničkom delegacijom Europske unije.

Autor:Dnevno / L.A.
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.