Ured predsjednice Republike

PUPOVČEVE NOVOSTI RAZVALILE KOLINDU: ‘Ugostila je proustaše iz zadruge Jazovka’

Autor: dnevno.hr

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović prošloga je tjedna ugostila predstavnike inicijative Hrvatski obredni zdrug Jazovka te pojedince koji su godinama predstavljali Hrvatski oslobodilački pokret, a to nije najbolje palo Novostima, tjedniku srpske nacionalne manjine, iza kojega stoji SNV Milorada Pupovca pa stoga tvrde da se predsjednica sastala s predstavnicima proustaške inicijative.

”Kao i prošle godine, kad im je ustupila pokroviteljstvo nad komemoracijom pobijenim ustašama kod jame Jazovka, predsjednicu je prije nekoliko dana posjetio član HOZ-a Jazovka Andrej Šebalj. Pavelićev zet Srećko Pšeničnik predstavio je Šebalja 1997. godine kao najveću nadu neoustaškog pokreta u Hrvatskoj, dajući mu velike zasluge za dolazak HOP-a iz Kanade, gdje ga je, po vlastitom priznanju, 1980-ih trebala preuzeti Ruža Tomašić. Kao član HOP-a i predstavnik u izvršnom odboru časopisa Nezavisna Država Hrvatska, Šebalj je u drugoj polovici 1990-ih bio na njihovoj izbornoj listi za Sabor. Prije nekoliko godina sudjelovao je u organizaciji rođendana NDH u Zagrebu.

U povodu komemoracije kod Jazovke, koja je održana prije dvije godine, članovi HOZ-a obznanili su u proglasu da su ustaše ‘viteški i mučenički branitelji Doma i Naroda’, odnosno ‘obrambeno-osloboditeljski ratnici’ koji su se borili u ‘obrambeno-osloboditeljskom ratu’ za NDH, zbog čega im Republika Hrvatska treba zajamčiti ‘pravo na časnu istinu’. Zatražili su i oslobađanje Hrvatske od ‘laži srbijanskih i takozvanih antifašističkih velesrba o ustaškim logorima – pa tako i o Jadovnu kao nadomjestku za raskrinkani Jasenovac’, te čišćenje Ustava od ‘avnojevsko-zavnoških neistina’, čime bi se automatski obesmislilo komemoriranje ‘krivotvorenih povijesnih’ događaja u Brezovici, gdje su u stvarnosti ‘tzv. antifašisti počeli ubijati hrvatsku slobodu’.

Sve navedene informacije poslali smo još prošle godine Uredu predsjednice, tražeći očitovanje zbog legitimiranja skandaloznih stavova HOZ-a Jazovka. Umjesto odgovora, koji nikad nije stigao, predsjednica je i ove godine najavila posredovanje između HOZ-a i nadležnih tijela Republike Hrvatske kako bi se spomen-područje Jazovka što prije uredilo kao memorijalno-edukativni centar. Tako je, između ostalog, nastavila s praksom iz vremena kad ju je savjetovao Mate Radeljić, koji slovi za prijatelja Velimira Bujanca i važnog operativca krajnje desnice u Hrvatskoj. Radeljić i Bujanec povezuju se već dulje vrijeme s pričama o postojanju navodno kompromitirajućih materijala protiv Grabar-Kitarović koje je u nedavnom istupu spomenuo i Vladimir Šeks. Unatoč tome, ili možda baš zbog toga, predsjednica je pozvala Radeljlića na svečani prijam povodom Dana državnosti. Najnovije ugošćavanje HOZ-a Jazovka i pojedinaca poput Šebalja dodatni su pokazatelj da u narednom izbornom ciklusu predsjednica ne namjerava odustati od glasova krajnje desnice, koja je dala nemali doprinos u njenom osvajanju prvoga mandata”, stoji na Novostima. 


Autor:dnevno.hr
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.