Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Pupovac izvrijeđao Vukovarce zbog ćirilice! Ovo je nečuveno: Žele ratno stanje

Autor: Dnevno

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac danas se osvrnuo na rekonstrukciju Vlade, odnose u vladajućoj koaliciji, a neizbježno je bilo pitanje i o odluci Ustavnog suda o Vukovaru.

Gostovao je u programu N1 te se dotaknuo svih aktualnih tema.

Izglasavanje ministara u Saboru prošlo je s više od 80 glasova – govori li to da je vladajuća većina stabilna?

“Bila je prilika da se potvrdi da parlamentarna većina nije nestabilna. Tu postoje određeni resursi, nakon određenih raskola ili turbulencija u SDP-u, koje su iskoristili neki od naših partnera u vladajućoj koaliciji. Onda se ta većina povećala.”

Na pitanje smatra li da je ovim procesom rekonstrukcije Vlade i izglasavanjem u Saboru kupljen mir u koaliciji do kraja manadata, Pupovac je rekao da on tim procesom ne upravlja i nije u njega uključen. Pozdravio je premijerovu odluku da se riješi tereta koji je Vladi stvarao probleme u radu i funkcioniranju. “To je nesumnjivo dobro, bilo bi dobro da se dogodilo prije. Dogodilo se u 5 do 12. Sada Vlada može rasterećenija ući u zadnju godinu i pol dana vladavine i posvetiti se politikama”, rekao je Pupovac te dodao i da se Vlada mora suočiti s trendom netolerancije koja postoji u društvu, kao i s vanjskopolitičkim izazovima.

Govoreći o odluci Ustavnog suda o Vukovaru, Pupovac je istaknuo da se tu ne radi o proširenju ili povećanju nekih prava nego o tome da su nekome uskraćena prava koja mu zakonom i Ustavom pripadaju.

“Riječ je o pravima koja su zajamčena. Ali nemamo iluzija – postoje grupacije koje Hrvatsku žele zadržati u nekoj vrsti ratnog stanja. Kad imate takvo stanje, onda uvijek nađete nekoga tko će biti dežurni ili trajni neprijatelj. Tako se to u Vukovaru dogodilo s ćirilicom i sa Srbima. Dok se to ne promijeni u samoj percepciji hrvatske većine, dok se ne vidi koliko je to ograničenje za demokraciju u Hrvatskoj – to ni SDSS ni ja ni Srbi u Hrvatskoj ne možemo promijeniti.”

“Moramo se suočiti s činjenicom – ili ćemo imati mirnodopsko vrijeme u punom smislu te riječi, u kojem zakoni neće biti suspendirani, ili ćemo kazati – okej, još živimo u nekoj formi izvanrednog ratnog stanja, samo to moramo objasniti javnosti i svijetu. Volio bih znati zašto se u Hrvatskoj prema Srbima primjenjuje politika izvanrednog stanja, suspendiraju se njihova prava i održava mržnja.”

“Kada bi se sva ova pitanja mogla riješiti izlaskom iz koalicije i uskraćivanjem podrške, to bi bila najjednostavnija stvar za kojom bih mogao posegnuti – ali ja znam da se time ne bi ništa riješilo. Oni koji vode tu kampanju samo bi likovali – desničari iz crkvenih krugova, desničari iz nevladinih krugova, desničari iz političkih krugova samo bi likovali. Ovdje se radi o suptilnom procesu borbe za širenje demokratskog procesa”, istaknuo je čelnik SDSS-a Milorad Pupovac.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.