Screenshot/Facebook

PROSTITUCIJA INICIJATIVE Otkrivamo kako Živi zid kupuje potpise za svoj referendum!

Autor: Marin Vlahović

Na društvenoj mreži Facebook pojavile su se financijske ponude “volonterima” kojima se obećava novčana naknada prilikom skupljanja potpisa za referendum o ukidanju javnog financiranja političkih stranaka. Ponudu je dao istaknuti član Živog zida Denis Martinčić, ali i članica stranke Goranka Dorotić. Za svaki prikupljeni potpis Martinčić nudi 50 lipa što znači da bi pola milijuna potpisa, Živi zid platio ukupno 250 000 kuna.

Ova javna ponuda nije baš transparenta, jer Martinčić poziva sakupljače da mu se jave u “inbox”. Ostaje nejasno tko plaća potpise. Dok pravni stručnjaci debatiraju o ustavnosti referenduma kojim bi se trebalo ukinuti financiranje političkih stranaka javnim novcem, izgleda da Živi zid istim tim javnim novcem plaća skupljanje potpisa za sporni referendum.

“Ovim referendumom uništavamo koruptivne stranke HDZ i SDP, završavamo jedno tužno, mračno razdoblje moderne hrvatske povijesti i započinjemo gradnju novog sustava bez parazitskih stranaka, jednog novog sustava temeljenog na empatiji, ne na korupciji i materijalizmu”, izjavio je za medije Tihomir Lukanić, glavni tajnik Živog zida i nositelj liste na europskim izborima.

S njegovim mišljenjem nije se složio dr. Josip Kregar, inače jedan od inicijatora takozvanih antikorupcijskih zakona u Republici Hrvatskoj. Kregar je referendumsku inicijativu Živog zida komentirao na sljedeći način:


“Financiranje političkih stranaka iz državnog proračuna uvedeno je kako bi se izbjegao utjecaj velikih kompanija i bogatih pojedinaca na vođenje države. Stranke, da bi mogle funkcionirati, trebaju novac, a zauzvrat daju moć. I ne, to nije počelo u Rusiji ili Mongoliji. Ovaj je model prvo uveden u Švedskoj. Ne zato što su Šveđani bogati, nego zato što su željeli da njihovi političari razumno troše javni novac”.

U Živom zidu moraju biti svjesni da ovaj kontroverzan potez sigurno neće doprinijeti legalnosti referendumske inicijative koju su pokrenuli. Zato je legitimno postaviti i pitanje, misle li ozbiljno ili se možda prikriveno nadaju kako će njihov referendum biti zabranjen? Takva odluka Ustavnog suda vjerojatno bi vratila dio njihove reputacije borbenih i beskompromisnih oporbenjaka.

Za komentar cijele priče kontaktirali smo zastupnika Ivana Pernara koji nije htio odgovoriti na pitanje o plaćanju potpisa za ukidanje financiranja političkih stranaka iz državnog proračuna.

Autor:Marin Vlahović
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.