Ronald Goršić / CROPIX

PREŠUĆENI SKANDAL! NIJE SAMO INA: Zaboravljena afera Ćorića i Plenkovića

Autor:

Puno je obećavao, tako u HDZ-u opisuju svojeg ministra zaštite okoliša Tomislava Ćorića, koji se u kuloarima spominjao i kao potencijalni ministar gospodarstva u budućoj Vladi premijera Andreja Plenkovića, koji mu je u kampanji za nadolazeće izbore dodijelio iznimno važnu ulogu. Ćorić je naime koordinator HDz-ova predizborgno programa, no čini se kako bi se ta koordinacija i isturivanje Ćorića u prvi plan kampanje HDZ-u i Plenkoviću mogli obiti o glavu.

U ionako neizvjesnoj i kompleksnoj situaciji, u kojoj će se HDZ boriti za svaki glas, Ćorićevi posljednji istupi djeluju u najmanju ruku kao opasni. Rasprava s novinarom Hrvojem Krešićem na konferenciji za novinare povodom objavljivanja tajnog memoranduma iz 2018. između Ine i MOL-a o transportu hrvatske nafte na preradu u Mađarsku u javnom prostoru nije dobro odjeknula.

Ćorić je podsjetimo za Krešića rekao da se rubno bavi naftnim biznisom i pokušao je insinuirati povezanost jednog člana Uprave s Krešićem na temelju istog prezimena.

Također, Ćorić je to potkrijepio spominjanjem privatne novinarske prepiske iz jedne grupe na društvenm mrežama što su neki shvatili kao prisluškivanje novinara.“U tom pripetavanju htio sam da budem sarkastičan… On je ušao u tezu o potencijalnom utjecaju mađarske strane na jednog člana uprave Ine… Ja sam sarkazmom dao do znanja da to treba prepustiti stručnjacima…to je bio predmet mog sarkazma… Rubno je značilo da on nije meritorna osoba”, komentirao je svoj istup Ćorić ispričavajući se navedenom novinaru.

No, Ćorić i bez ovog istupa za sobom vuče mnogo suspektnih priča. ”Ministar energetike Tomislav Ćorić sklon je vjetroelektranama za koje lobira udruga OIE Maje Pokrovac koja je ujedno i šefica Hrvatskog društva lobista gdje joj je potpredsjednica Dubravka Sinčić Ćorić, ministrova supruga”, tek je jedna u nizu prozivki na račun HDZ-ova ministra. A u fokusu se našao i zbog manipulacije odlukama Upravnog suda u slučaju Slavica, u kojem se srčano, ignorirajući sva pravila i preporuke založio za to da Nella Slavica ostane na čelu NP Krka, a nauštrb doktorice znanosti i hrvatske braniteljice Ljiljane Zmijanović.

Ćorić izbjegavao komentirati pripetavanje s novinarom N1: ‘Priča s Krešićem za mene je završena’

No, valja naglasiti da je Ljiljana Zmijanović tek kap u moru brojnih Ćorićevih apsurda. Tako je, prilično diskretno, prošla njegova odluka o prepuštanju parkova prirode, uključujući i Dinaride, te većinu hrvatskih planina i dolina, na korištenje naftnim kompanijama za istraživanje i eksploataciju nafte i plina. Istodobno tvrdeći da radi na – proglašenju Parka prirode Dinara (!?). Istraživanje ugljikovodika na području Dinarida uključuje i samu Dinaru te Kamešnicu, a Ćorićevo je pak stajalište da takva istraživanja prirodi ne smetaju pa tako s njima nema namjeru stati.  Štoviše, proširit će ih i na ostalih 11 parkova prirode – od Biokova sve do Velebita, Učke, te od Lastovsko otočja do Vranskog jezera.

Ministar, koji bi prvi trebao štititi okoliš, ovaj je plan skovao prije nekoliko mjeseci, a u realizaciju je krenuo na panelu Energetika i naftne kompanije u izazovima 21. stoljeća, kojega su organizirali – kakve li slučajnosti (!) – najveća ruska i svjetska naftna kompanija Transeft i Janaf.

No, valja znati da je to sve samo nastavak već utvrđene politike, jer su svojedobno već potpisani ugovori kojima je gotovo pola kopnene Hrvatske – Slavonija i Baranja, Posavina, Podravina, Međimurje i okolica Zagreba – predana na raspolaganje naftnim kompanijama  za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika. Sada su samo htjeli  otići korak dalje, pa  namjeravaju uzurpirati jedne od naljepših djelova ne samo Hrvatske, već i Europe.

Usto, dobro upućeni sugovornici tvrde, da će se ovim činom, osim sigurnog ekocida, uništiti i izvori pitke vode podno Dinarida,  kojima se opskrbljuje dobar dio stanovništva Hrvatske.

Ćorić, koji je u Vladu ušao kao veliki financijski stručnjak, dobio je Ministarstvo zaštite okoliša kao utješnu nagradu, jer mu je  prvotna dužnost bila – Ministarstvo rada. Pred njim je trebala biti i blistava politička budućnost, a svoje usluge, navodno, je nudio čak i SDP-u, no od toga što je trebalo biti, do toga što danas jest – ispriječile su se milje koje ga svrstavaju na listu nepopularnih političara i ministara koji ne vladaju materijom.

Ćorić, u svojem resoru, osim ovih otkrivenih igri s naftašima i Nellom Slavicom, nije napravio ništa pretjerano značajno, pa tako mnogi još uvijek pamte njegovu komunikaciju sa slavonskobrodskim vatrogascima u vrijeme kada se u javnom prostoru vodila rasprava o vodi koju je zagadio Crodux.

“Ne mogu to komentirati, jedino mi nije jasno kako vatrogasna postrojba nije podijelila te snimke čim je inspektorica stigla u Brod. Vjerujem da će i te snimke pomoći u istrazi”, tvrdio je tada Ćorić, onako “s visoka” komunicirajući s ljudima koji su danonoćno bdjeli nastojeći sanirati nastalu štetu. Kritika ministra, dok je mnoštvo ljudi strahovalo za svoju sudbinu, nije dobro odjeknula u javnosti, pa se Ćorić tada porječkao i s brodskim gradonačelnikom Dusparom.

Ćorića, kojeg su nekada povezivali s Karamarkom, danas u HDZ-u opisuju samo kao omiljenog Plenkovićeva Hercegovca, ekonomista koji je karijeru gradio na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, specijalizirajući se na polju – financija. Oni koji ga dobro poznaju,  tvrde da puca od samopouzdanja, ali da od medija bježi kao vrag od tamjana, iako prijateljstvo sa SDP-ovim Borisom Lalovcem, nije uspio skriti.

Ćorićeva supruga, inače osam godina starija, bila mu je profesorica na fakultetu, gdje predaje marketing i bihevioralne metode, pa ga je, očito, dobro usmjerila. Plenković  cijeni njegovu stabilnost i lojalnost, ali i umjerenost, zbog čega odlično prolazi, pa mu je stoga otvorio i vrata u resor energetike, oko kojega su se u koaliciji s HNS-om lomila koplja.

AFERA PLENKOVIĆ, ĆORIĆ, INA! ‘Izdaja nacionalnih interesa’: Imamo najkontroverznije detalje

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.