Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

PLENKOVIĆEV OTAC MARIO OPET UZBURKAO JAVNOST: Što to točno krije u biografiji?

Autor:

S obzirom na posljednja djelovanja rektora Damira Borasa, moglo bi se reći da se on u posljednje vrijeme bavi ponajviše mozganjem o tome komu dodijeliti počasti. Nakon što se našao na meti kritičara zbog Milana Bandića, sada se Boras prebacio na Marija Plenkovića. Naime, rektor Boras predložio je imenovanje Povjerenstva za izbor u počasno zvanje profesor emeritus prof. dr. sc. Marija Plenkovića, oca Andreja Plenkovića, a taj prijedlog nalazi se na dnevnom redu sjednice Senata Sveučilišta u Zagrebu. Inače, otac hrvatskog premijera Mario Plenković rođen je na Hvaru, a na Sveučilištu u Zagrebu stekao je naslov magistra informacijskih znanosti  te zatim i doktora informacijskih i organizacijskih znanosti. Riječ je o sveučilišnom profesoru komunikologije iza kojega stoji više od 700 napisanih strukovnih bibliografskih referencija, ali i 16 stručnih knjiga. Plenković stariji danas živi u Mariboru, a u tome je gradu sudjelovao i u osnivanju studija komunikologije, radi i kao voditelj katedre za komunikologiju te je i redovni profesor informacijskih znanosti u trajnom zvanju. Vodio je studij novinarstva na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti te je bio i predsjednik toga fakulteta. Bavio se informacijskim znanostima i radio u Europskom centru za mir i razvoj, ali i na Grafičkom fakultetu. Zanat je brusio i na zadarskom Filozofskom fakultetu, a osim toga, jedan je od utemeljitelja Studija kulture i turizma, kao i poslijediplomskih studija informacijskih znanosti. Bio je glavni i odgovorni urednik znanstvenih časopisa Informatologia i Medica te Culture and Public Relations. U biografiji mu stoji i podatak da je predsjedao Hrvatskim komunikološkim društvom. Oko djelovanja Marija Plenkovića u javnom se prostoru godinama lome koplja.

“Na Fakultetu političkih znanosti pripadali smo prohrvatskoj struji. Mario je domoljub i Hrvat”, rekao je jednom prilikom o Plenkovićevu ocu, u razgovoru za Večernji list, Zdravko Tomac.  U tom se tekstu, među ostalim, navodi i da nije pripadao vladajućim komunističkim strukturama. S druge strane, dio medija, baveći se njegovom biografijom, došao je do zaključka da nije mogao obavljati poslove koje je obavljao ako nije bio povezan s komunističkim vladajućim strukturama. Naime, nakon sloma Hrvatskog proljeća, Plenković je radio u uredu generalnog direktora Televizije Zagreb, i to kao šef kabineta, gdje je surađivao s Frankom Winterom, a savjete je dijelio i Josipu Grubišiću Čabi, moćnom direktoru Radija Zagreb. Plenković je surađivao i s Brankom Puharićem, partijskim poslanikom na TV-u Zagreb. Dio medija pisao je kako su Puharić, Winter, ali i Plenković bili ljudi od povjerenja Centralnog komiteta Saveza komunista Hrvatske.

“S obzirom na obiteljski background, moglo se očekivati da će Plenković, čiji je otac Mario imao niz istaknutih dužnosti nakon sloma Hrvatskog proljeća, biti nekako bliži SDP-u, kao što se za Milanovića, s obzirom na to da mu je otac Stipe radio u uredu Vlatka Pavletića, vjerovalo da je HDZ-ovac. Obojica su negdje u isto vrijeme, u prvoj polovici 90-ih godina, u političke vode uskočili iz Ministarstva vanjskih poslova, koje će se pokazati kao najveći rasadnik političkih kadrova u samostalnoj Hrvatskoj”, svojedobno je pisala Slobodna Dalmacija, povlačeći paralelu između Plenkvoića i Zorana Milanovića. Bilo kako bilo, Mario Plenković danas živi sa svojom drugom suprugom, Vlastom Kučiš, u Rogaškoj Slatini.

Autor:
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.