Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX

PLAN SE KOVAO MJESECIMA! Pozadina Marićeva odlaska iz Vlade: Što ga je točno posvađalo s Plenkovićem?

Autor:

Neviđeni udar na dostojanstvo, mir i integritet obitelji, motiv je zbog kojega je sada već bivši ministar državne imovine Goran Marić odlučio napustiti funkciju koju obnaša, no, ovu retoriku kao da smo već negdje čuli, zar ne? Neviđeni udar na obitelj, nedavno je u svojim javnim nastupima spominjao i ministar Tomislav Tolušić koji navodno također pakira kofere za odlazak iz Banskih dvora, neviđeno se udaralo i na Žalac, a nešto prije toga istu je priču plasirao i drugi čovjek vladajuće stranke Milijan Brkić, ali i Lovro Kuščević.

Međutim ono što je također postao tipični obrazac HDZ-ovaca, jest činjenica da nitko od njih do sada nije precizirao tog neviđenog udarača na njihove obitelji, a iako su se potrudili javno govoriti o podmetanjima, nitko od njih nije ponudio nešto što bi osporilo vrlo konkretne napise koji ih kompromitiraju i dovode u pitanje njihove karijere. Kada je pak o posljednjem Mariću riječ, valja reći da je on ionako slučajni ministar za kojega je resor osmišljen u posljednjem trentku, od toga trenutka do danas prošlo je podosta vremena, a on i Plenković nikada nisu uspjevali pronaći zajednički jezik.

Dobro upućeni tvrde da je premijer mjesecima tražiio način na koji će ga se riješiti, štoviše, riječ je o procesu koji se razmatra od veljače 2018.godine, jer Plenković nije vidio smisao u njegovom upravljanju državnom imovinom, premda je ovaj nastojao ostaviti dojam da stvari drži pod kontrolom. Ne samo da je Plenković nastojao otpisati Marića, već se ministar i sam udaljio od Plenkovića jer se ovaj oglušio na neke njegove prijedloge po pitanju kadroviranja. Izostave li se tvrdnje o kadroviranja, može se reći da Marić spada u skupinu političara koje se spominjalo u mnogim interesantnim situacijama pa je tako svojedobno Todorić tvrdio da je Marić na otok Smokvicu dovodio prostitutke, što je ovaj naravno ekspresno demantirao, nešto prije toga na vidjelo je izašla priča u koju je involvirano ministarstvo kulture. Naime, početkom listopada 2016.godine ministarstvo je predstavilo rezultate programa otkupa knjiga, a na popisu se našlo 85 primjeraka Marićeve knjige Slom lažnog proročanstva po cijeni od 159 kuna, sve skupa radi se o 13.l515 kuna, koje je ministarstvo dalo tvrtki Scriptum Temporis za nakladničku aktivnost, a ta tvrtka likvidirana je pak s prvim danom 2017.godine, ali  svakako je vrijedno spomenuti kako je upravitelj i likvidator društva Ante Mamić, ministrov sin čije se ime spominjalo i ovih dana, zbog useljenja u dva i pol milijuna kuna vrijedan stan u zagrebačkoj Veslačkoj ulici.

Kada je o aferama riječ, valja reći da se Marića spominjalo i zbog direktorskih pozicija u Hrvatskoj tiskari, Vjesniku i Tisku, Vjesnikov je neboder napustio u Račanovoj eri, a osim toga karijeru su mu obilježili sukobi s Rohatinskim i oštre kritike HNB-a, te sudjelovanje u Povjerenstvu koje se bavilo sumnjivim malverzacijama oko privatizacije Ine, no to očito nije urodilo plodom, baš kao što se izjalovila i njegova ministarska karijera. Za njm će međutim ostati poduplani broj zaposlenika u ministarstvu, ali i afere koje nisu istjerane na čistac, poput primjerice slučaja sa Svetinirom Marićem koji jetrebao dobiti posao u Zagrebačkom holdingu, no od otga se pod pritiskom javnosti odustalo, ipak Povjerenstvo za spriječavanje sukoba interesa od b ivšeg ministra nije odustalo pa su se odlučili pozabaviti prodajom vile u Grškovićevoj ulici, kupac je naime bila tvrtka Zvonka Šarićam poduzetnika koji je po svemu sudeći duboko umrežen s Marićem, kojega se prozivalo i zbog kuće u Živogošću, koju je kupio od Šarića baš kao i apartmane u Turnju, a osim toga Šarić se provukao i kroz posljednju aferu koja je Marića stajala ministarske pozicije.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.