Marko Prpic/PIXSELL

Pilsel se obrušio na Kolindu i tenisače pa s promocije knjige poručio: Mesić i Josipović bolja su Hrvatska

Autor: dnevno.hr

”Niti jedan osvajač Davis Cupa koji je nastupio u finalu ne plaća porez u Hrvatskoj: Borna Ćorić, Marin Čilić, Ivan Dodik i Mate Pavić prebivališta imaju u poreznim oazama. Ali glavno je da su odlikovani i da ih vole Kolinda i Thompson”, napisao je osebujni Drago Pilsel ovih dana na svojem Twitter profilu na kojem je najavio i promociju svojevrsnog životopisa autorova oca Adolfa Zvonimira Pilsela. Riječ je o nekadašnjem tjelohranitelju Ante Pavelića, a u knjizi se progovara o njegovom suočavanju u sutonu života s (pra)domovinom Hrvatskom i vlastitom ustaškom ideologijom. Knjigu je inače objavio nakladnik VBZ, a glavni urednik joj je Darko Glamuzina koji je poručio kako se radi o važnom djelu, osobnom svjedočanstvu u koje je unešena strast i intenzitet, u kojemu se autor Pilsel razotkriva ”hrabro, bez zadrške i bez fige u džepu”. Pilsel u knjizi navodi kako je njegov djed radio kao prevoditelj u službi Gestapa, dok je obitelj Jakova Pilsela živjela na jugoistoku Poljske (jesen 1942.-ljeto 1944.). Postoji sumnja da je kao prevoditelj ulazio u logore Majdanek i Treblinka možda i drugdje.

“Povratak Adolfa Pilsela” svojevrsni je životopis Pilselova oca od rođenja na Kosovu 1936. godine pa sve do djetinjstva koje je nakon boravka u Saraevu, istočnoj Poljskoj i Austriji nastavio u Argentini gdje je sazrijevao u krugu ustaške emigracije. Govori potom i o angažmanu u krugu tjelohranitelja Ante Pavelića u Buenos Airesu, ali i o usponu i padu njegove karijere u Patagoniji. Načima također i temu bijega u Paragvaj, u periodu kada je Drago Pilsel imao svega deset godina.

Knjiga se, između ostalog,  bavi i suočavanjem oca – ustaškog emigranta u njegovoj 81-oj godini s domovinom Hrvatskom, kada Adolf Pilsel 2016. godine iz Paragvaja u kojem živi od 1972.godine dolazi u Zagreb, na poziv sina koji je saznao da je otac bolestan. Provodeći 11 mjeseci u Hrvatskoj, otac saznaje i za trostruku bolest srca, nakon čega se u lipnju ove godine vraća u Paragvaj. U periodu suživota u Zagrebu, Pilsel je s ocem Adolfom raspravljao o motivima napuštanja obitelji davne 1972.godine, a načeli su i teme nacizma, ustaštva, govorili o onome što Hrvatska danas jest, progovarali i o očevim dojmovima nakon posjeta Jasenovcu, doticali se Stipe Mesića, Ive Josipovića i drugih Draginih prijatelja. Knjiga koja je predstavljena dojmila se i bivšeg predsjednika Mesića, koji je Pilselu osobno čestitao, a o knjizi je progovorio i Josipović tvrdeći da se radi o višeslojnom osobnom svjedočanstvu u kojem je Drago Pilsel kroz autobiografsku beletristiku ispisao jedno od “kapitalnih djela borbe protiv fašizma”.

“Zato tu knjigu koju je Drago napisao kao priču o svojem ocu, smatram jednim od kapitalnih djela borbe protiv fašizma. Nadam se da će ona biti primjer i ponos svima nama”, poručio je Josipović. Pilsel je zahvalio predstavljačima knjige, nazvavši ih inspiracijom jedne bolje Hrvatske, očito za razliku od Kolinde i hrvatskih tenisača.

“Ova se knjiga pojavila gotovo zajedno s apelom koji su ovih dana ponovili zastupnici Milorad Pupovac i Veljko Kajtazi, predsjednik Koordinacije židovskih općina u RH Ognjen Kraus i predsjednik Saveza antifašista Franjo Habulin. U tom su se apelu ponovo javili, nadam se ne opet neuspješno, šefici države, premijeru, predsjedniku parlamenta, šefu DORH-a, upozoravajući na sve akutnije pojave revizionizma, brutalnog cipelarenja žrtava od Jadovna do Jasenovca”, rekao je Pilsel.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.