Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Paprena kazna Pupovčevim Novostima: Evo kako je do toga došlo

Autor: dnevno.hr

Temeljem pravomoćne presude riječkog Županijskog suda, Srspko narodno vijeće, izdavač tjednika i portala Novosti, primorano je supruzi nekadašnjeg čelnika HRT-a Siniše Kovačevića, Andrijana Kovačić isplatiti 27.458 kuna kazne, i troškova, uvećano za zakonom propisane kazne. Rezultat je to spora kojega je protiv Pupovčeva SNV-a pokrenula supruga Kovačić nakon što su se Novosti odbile ispričati i povući tekst Igora Lasića pod naslovom ‘Tako to čine štetočine’, a na kojem se našla i fotografija Andrijane Kovačić.

Inače, riječ je o tjedniku koji se među ostalim izdašno financira novcem poreznih obveznika, a iza čije politike uređivanja se krije Srpsko narodno vijeće. Na čelu Vijeća jest Milorad Pupovac. Kao što se od ranije znade, SNV je pokušavao osporiti tužnu Andrijane Kovačić i u žalbenom postupku. Smatrali su je neutemeljenom, a tužnu karakterizirali kao zastarijelu navodeći da je riječ o javnoj fotografiji, ovjekovječenoj na javnom mjestu, te da je Siniša Kovačić suprug tužiteljice, javna osoba. A ukoliko joj smeta objavljivanje slika njenog supruga, snimljenih na javnom mjestu tada se treba suzdržati od pojavljivanja uz njega, poručivali su iz spomenutog medija.

Ipak, prema odluci Županijskog suda riječ je o tekstu koji predstavlja informaciju koja je podobna da naruši čast i ugled tužiteljice jer se radi o informaciama koje uz uvažavanje društvenog konteksta položaja osobe na koju se odražavaju mogu izazvati prijekor, prijezir okoline te umanjiti ugled tužiteljice.

Autor:dnevno.hr
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.