FaH

Ovo ne može biti slučajno: Pročitajte što je Plenković izveo

Autor:

Maske na vrhu HDZ-ove vladajuće piramide, polako, ali sigurno spadaju pa je tako i predsjednik te stranke, koji je ujedno i hrvatski premijer Andrej Plenković dao do znanja tko je čovjek od čijih stavova, ali i stranačkog utjecaja najviše strahuje.

Riječ je o Davoru Ivi Stieru, jednom od javnih protivnika Istanbulske konvencije, koji je u više navrata dao do znanja da ona promiče rodnu ideologiju, a sve više HDZ-ovaca polako, ali sigurno premijeru baš na ovoj ‘vrućoj temi’ otkazuje poslušnost, što dokazuje i slučaj HDZ-ovca iz Velike Gorice Mirka Matića, koji je poručio kako je ‘Konvencija protuprirodna’.

Nije nimalo slučajno da je baš u vrijeme ovih žestokih polemika sazvana sjednica Predsjedništva HDZ-a, na kojoj Plenković čelnim ljudima stranke predstavlja model prema kojem bi se sporna Konvencija trebala ratificirati. Još je manje slučajno da se to odvija baš u vrijeme kada je njegov bivši prijatelj i žestoki rival Stier na putu u Argentini, gdje boravi sa još jednom Plenkovićevom oštrom kritičarkom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović.

Inače, Stier je, barem kako za sada stvari stoje među HDZ-ovcima sve ono što Plenković nije pa se pitaju te kolokvijalno šale, jesu li izvukli krivog europarlamentarca. Naime, ovaj HDZ-ovac i bivši ministar vanjskih poslova konzervativac je, demokršćanin pa i najveći protivnik ratifikacije Konvencije, a upravo zato Plenković koji je na sve većem udaru kritičara o ovoj nelagodnoj temi progovorit će dok je jedan od najmoćnijih ljudi u HDZ-u dovoljno daleko da ga ni na koji način ne može ugroziti.

A premijerov cilj je dakako između ostaloga izbjeći i potencijalne sukobe, što mu kako za sada stvari stoje neće olako poći za rukom. Protivljenje Konvenciji iznijela je i Ivana Maletić, ali i Milijan Brkić koji teško da bi se s provedbom iste mogli složiti, jednako kao i konzervativac Miro Kovač pa je zato posve jasno da je premijer koji se dodvorava koalicijskim partnerima ne bi li očuvao stabilnost Vlade ponovno u velikoj opasnosti, jer sada mu leđa neće okrenuti oni s kojima surađuje, već oni zahvaljuju kojima vlada.

A put za odstrijel prvog čovjeka stranke već je utrt, tim više što je u javnost puštena vijest da će se Plenković kandidirati za šefa Europske komisije. Gdje god da Plenković bio, jedno mora znati, Stier mu puše za vratom dok se on bavi stranačkim i Vladinim problemima. A da je toga djelom i svjestan govori degradiranje Stiera u izradi stranačkog statuta, ali i činjenica da je taj posao Plenković prepustio svojem čovjeku Karlu Ressleru, unatoč buni u stranci. za to vrijeme bivši ministar, ali po svemu sudeći i bivši Plenkovićev prijatelj solira, što se šefu Vlade baš i ne dopada. Proteklih nekoliko mjeseci Stier ‘hodočasti’ po stranačkim organizacijama diljem Lijepe naše, poglavito po Dalmaciji gdje je održao i nekoliko sastanaka i tribina kao politički tajnik.

No, znakovito je da se oko sastanaka nije usuglasio s vodstvom stranke, što znači da u istima nema Plenkovićevu potporu. Stier i u medijima istupa samostalno, a samo laici mogli bi povjerovati u priču da je Ministarstvo vanjskih poslova napustio kako bi se posvetio stranci. Stier se posvetio vlastitoj karijeri, a u bogatu biografiju mora da bi mu se zgodno uklopila i crtica- predsjednik HDZ-a, jer to je po svemu sudeći plan na kojem radi.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.