Ilustracija/Dnevno.hr

Oni su dočekali Orbana prosvjedujući: Znate li tko se krije iza ovih ljudi?

Autor:

‘HDZ-prva crta Orbane’, ‘Deportirajte Orbana, a ne izbjeglice’, ‘Smrdi na fašizam’, transparenti su ovo koji su ispred Esplanade dočekali mađarskog premijera Viktora Orbana, a koje su nosili prosvjednici među kojima su se našli članovi Centra za mirovne studije, inicijativa Dobrodošli, te GONG.

“Želimo Europu i EU u kojoj jednako vrijede sva ljudska prava i jednako vrijedi vladavina prava u kojoj nema crnih oaza poput Mađarske u kojoj se te temeljne vrijednosti ugrožavaju”, oglasila se tim povodom za Hinu Gongova Jelena Berković. Orbanov dolazak uznemirio je i Saru Kekuš iz CMS-a, koja je pak ocijenila da je Orban osoba koja izbjeglice koristi kao svojevrsnu metu i fiktivnu prijetnju europskih vrijednostima koje tobože štiti dok je zapravo on osoba koja te vrijednosti ugrožava.

”Zbog toga što apsolutno želi uspostaviti autoritarnu vlast u Mađarskoj, dokida građanske slobode i zapravo dokida sve demokratske vrijednosti na kojima EU počiva”, poručila je Kekuš. Centar za mirovne studije zapravo je prema napisu na njihovoj internetskoj stranici nevladina udruga građana. Zalažu se za društvenu promjenu temeljem načela nenasilja, izgradnju mira i ljudskih prava koji povezuju obrazovanje, istraživanje, aktivizam i rad na javnim politikama.

Ujedno, CMS uz potporu UNHCR-a stoji iza projekta Podrška integracije izbjeglica: iz prakse u politiku. Udrugu je svojedobno zastupao Gordan Bosanac, koji je jedan od članova tijela koje provodi građanski nadzor nad sigurnosno-obavještajnim aparatom Republike Hrvatske, a također vodi i kolegij Ljudska sigurnost na CMS-u. Centar je smješten u Selskoj cesti 112. Na istoj se adresi smjestila i Platforma 112, a u sklopu iste uz CMS djeluju Babe, Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, Dokumenta te brojni drugi.

Članovi izvršnog odbora CMS-a uz Kekuš su i Sara Lalić te Cvijeta Senta i Lana Jurman. Centar je jedan od osnivača Documente, a financira se među ostalim i uz pomoć Soroševe Zaklade za otvoreno društvo. Financijeri su im i Grad Zagreb, Vlada RH te primjerice Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške. Udruga organizira i radionice te kolegije, a na predavanjima su kao sudionici isticani Rada Borić, Eugen Jakovčić te brojni drugi. Godišnje primaju oko 4,5 milijuna kuna, a oko 70 posto sredstava dobivaju izvana. Gong je prema službenim internetskim stranicama, neprofitno i javno tijelo, odnosno neovisna organizacija koja djeluje bez sudjelovanja vlasti, istovremeno, financiraju se iz proračuna.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.