Obersnel protiv referenduma o izbornom zakonu: Riječani ne potpisujte tu obmanu | Dnevno.hr
Goran Kovacic/PIXSELL

Obersnel protiv referenduma o izbornom zakonu: Riječani ne potpisujte tu obmanu

Autor:

Rječki gradonačelnik Vojko Obersnel obratio se pismom svojim sugrađanima pozvavši ih da ne potpisuju peticiju za referendum inicijative Narod odlučuje.

”Želim vam skrenuti pažnju na podvalu koja leži u ovom izjašnjavanju – u drugom referendumskom pitanju zbog kojeg vas ujedno pozivam da ovoj inicijativi svoj potpis uskratite. Naime, inicijativa “Narod odlučuje” u sklopu ovog prikupljanja potpisa traži da se predstavnicima nacionalnih manjina u Saboru uskrati pravo glasanja o povjerenju Vladi i o proračunu kao dvjema najvažnijim temama koje se odnose na cjelokupno funkcioniranje države ”, stoji u Obersnelovom pismu u kojem ističe kako ne treba posebno naglašavati kako su pripadnici manina riječki sugrađani, susjedi, kolege pa i rođaci.

”Oni zbog toga imaju pravo, jednako kao i svi mi, imati svoje predstavnike u Saboru i imaju pravo na svoj stav o Vladi i proračunu. A taj stav u predstavničkoj demokraciji pronose njihovi zastupnici u Saboru. Uskraćivanjem tog prava, dio naših sugrađana i građana Republike Hrvatske postali bi građani drugog reda, poniženi i osakaćeni za legitimno demokratsko pravo da punopravno sudjeluju u političkom i svakom drugom društvenom životu naše zemlje u kojoj su odlučili živjeti. Uskraćivanje tog prava predstavljalo bi agresivan čin prema ljudima čija nacionalnost ne može i ne smije biti prepreka suživotu, solidarnosti i suradnji. Zato vas pozivam da, u duhu prihvaćanja i tolerancije, imajući na umu sve pripadnike nacionalnih manjina koje poznajete i one koje ne poznajete, odbijete potpisati ovako drzak prijedlog inicijative “Narod odlučuje”. Uvjeren sam da razumijete kako se ovdje ne radi simpatijama ili antipatijama, ne radi se o trenutnim zastupnicima u Saboru, već se radi o dugoročnoj odluci, o promjeni Ustava koji je temeljni dokument države, a posljedice takve promjene sagledive su i sada i u bližoj i daljoj budućnosti. Put povratka, i ponovne izgradnje demokratskog prava nacionalnih manjina koje žive u Hrvatskoj na punopravno sudjelovanje u životu zemlje, bio bi mukotrpan i težak. Pozivam vas stoga da iz Rijeke kažemo “Ne!” ovom prijedlogu i pokažemo da smo spremni kao pripadnici većinskog stanovništva hrvatskog nacionalnog određenja stati u obranu manjinskog stanovništva s kojim skladno živimo u našem gradu dugi niz desetljeća i stoljeća ”, navodi Obersnel te nastalja kako Rijeka može i treba pokazati koliko su podvale krajnje konzervativnih i nazadnih struja u hrvatskom društvu, neprihvatljive i zle te su izvan svakog smisla demokratskog načela.

”Obraćam vam se kao gradonačelnik, jer se nadam da će u kontekstu te funkcije moje pismo biti javno preneseno i doprijeti do vas. No prije svega vam se obraćam kao Riječanin, vaš sugrađanin, jer mislim da se nalazimo u trenutku u kojem je izuzetno važno imati otvorene oči i bez zadrške i straha izreći i živjeti svoja uvjerenja vezana uz nužnu potrebu – i jedinu postojeću mogućnost – da većina zaštiti manjinu. Izloženi smo manipulaciji sadržanoj u tobože pozitivnim porukama kojima se sugerira da “narod odlučuje”. No, u suštini ove inicijative skriva se agresivni obračun s pripadnicima nacionalnih manjina u Hrvatskoj, a uvjeren sam da mnogi građani Hrvatske, koji i žele promjenu izbornog sustava, nemaju istovremenu želju i ambiciju gaziti prava nacionalnih manjina. Zato nemojmo potpisati zahtjev za takvim referendumom i ne dopustimo da se trguje, kalkulira i manipulira postojećim pravima nacionalnih manjina”, zaključuje Obersnel.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.