Photo: Marijan Susenj/PIXSELL

NOVOSTI IZ HEP-A: Građani ubrzo na udaru

Autor: Dnevno

Gospodarskim subjektima koji se opskrbljuju električnom energijom putem tzv. zajamčene usluge HEP-a od 1. travnja struja će poskupjeti za više od 20 posto, a pojedinim skupinama i 30-ak posto.

“Riječ je o potrošačima koji su u okviru bijelog dvotarifnog modela i na niskom naponu, a to je većina onih koji se opskrbljuju u okviru zajamčene usluge. Njima cijena energije skače s 54 lipe po kilovatsatu na 75 lipa po kilovatsatu, i to u višoj tarifi, te s 32 lipe na 44 lipa po kilovatsatu u nižoj. Povećanje je još značajnije za tvrtke koje su na visokom naponu, ali njih ima manje. Napominjem kako davatelj usluge, u ovom slučaju Hrvatska elektroprivreda, uz suglasnost ili po nalogu Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA), ima pravo gospodarskim subjektima mijenjati cijenu usluge četiri puta godišnje, a kućanstvima dvaput, 1. siječnja i 1. srpnja”, rekao je za Slobodnu Dalmaciju Nenad Kurtović, stručnjak za energetsko tarifiranje u udruzi Splitski potrošač.

“Gospodarstvenici koji se nađu pogođeni spomenutim računima u roku od dva mjeseca mogu promijeniti davatelja usluge, odnosno prijeći eventualno kojem od tržišnih opskrbljivača jer su oni cjenovno povoljniji od HEP-a. Ako to propuste učiniti u navedenom roku, onda im za iduće razdoblje slijedi nova kazna jer im opet raste cijena, i to u većoj tarifi na 85 lipa po kilovatsatu, a u nižoj na 50 lipa”, dodao je.

Inače, početkom ožujka promijenjena je metodologija izračuna, a cijena se obračunava na osnovu HUDEX-ove burze električne energije u Budimpešti. Na udaru ovog poskupljenja očito će se naći i građani, i to čak dva puta.

Poskupljenje predstavlja upozorenje za kućanstva koja su ostala u HEP-ovoj univerzalnoj usluzi (HEP Elektra), a kojih je čak 90 posto u Hrvatskoj.

“Cijena energije na HUDEX-ovoj burzi u Mađarskoj značajno je otišla gore početkom ove godine, a budući da nemamo dovoljno svojih izvora te smo prisiljeni uvoziti energiju, realno je očekivati da će se takva situacija odraziti i na cijenu struje za kućanstva. Osim toga, ni trenutačno stanje s hidrologijom ne ide nam u prilog, a ostane li i dalje tako, poskupljenje za kućanstva je sasvim izvjesno”, ističe Kurtović.

Prema njegovoj procjeni, cijene za građane koji koriste univerzalnu uslugu mogle bi porasti u rasponu od pet do šest posto, a poskupljenje se može očekivati od 1. srpnja.

Cijena električne energije hrvatskim se kućanstvima, inače, nije značajno mijenjala zadnje četiri godine.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.