Bruno Konjevic / CROPIX

NOVI UDAR NA BANDIĆA: ‘Gradonačelnik svjesno sabotira zakon!’

Autor: Z.G./Dnevno.hr

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KOHOM) u subotu je upozorila kako Grad Zagreb još uvijek nije implementirao odredbe Zakona o zdravstvenoj zaštiti iako je krajnji rok za to bio 30. lipnja.

Da to učini bilo je dovoljno vremena jer je Zakon o zdravstvenoj zaštiti stupio na snagu 1. siječnja 2019., a Hrvatski Sabor ga je usvojio u rujnu 2018. Prema njemu, lokalnoj samoupravi ostavljena je mogućnost prilagodbe, a kao krajnji rok implementacije definiran je 30. lipnja ove godine, ističu u priopćenju.

Zakon o zdravstvenoj zaštiti kojeg, tvrde, Grad Zagreb ignorira, propisao je da domovi zdravlja mogu zadržati do 25 posto liječnika u svojim ustanovama, a ostalima su dužni dopustiti izbor da postanu privatnici u ugovornom odnosu s HZZO-om.

KOHOM je još tijekom lipnja i srpnja javno i direktno upozoravao predstavnike jedinca lokalne uprave i ministra zdravstva na nepoštivanje odredbi Zakona. Nakon javnih prozivki i konferencije za medije u Hrvatskoj liječničkoj komori, Ministarstvo zdravstva i ministar Kujundžić su ipak okupili župane koji su potom, u većini, odlučili provesti Zakon o zdravstvenoj zaštiti. Međutim, to do danas, unatoč obećanjima nije učinio gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.

Bandić je, ističu u KOHOM-u, itekako dobro upoznat s onim što je trebalo učiniti, no to nije učinjeno. KOHOM takav potez oštro osuđuje, gradonačelnika prozivaju jer, tvrde, svjesno sabotira Zakon o zdravstvenoj zaštiti, a pitaju se i je li razlog tome osobni ili nekakav drugi interes.

S obzirom na to da državne institucije i resorni ministar nisu reagirali na jasno kršenje zakonskih odredbi pitaju se i je li posrijedi nečiji politički interes.

Zbog činjenice da Ministarstvo zdravstva i ostale državne institucije ignoriraju evidentno ignoriranje zakonskih odluka, dio liječnika primarne zdravstvene zaštite u Zagrebu – je diskriminiran, ističu u KOHOM-u. Podsjećaju i kako je prema Ustavu, Zakonu o zdravstvenoj zaštiti i Zakonu o lokalnoj samoupravi, lokalna samouprava obvezna organizirati i sufinancirati zdravstvenu zaštitu – osigurati dostupnu primarnu zdravstvenu zaštitu svim stanovnicima na svom teritoriju, te stvoriti uvjete u kojima će zdravstveni radnici moći sigurno i kvalitetno raditi svoj posao i gdje će željeti doći i ostati.

Nadalje, kažu, Zakon o zdravstvenoj zaštiti propisao je da domovi zdravlja mogu zadržati do 25 posto liječnika u svojim ustanovama, a ostalima su dužni dopustiti izbor da postanu privatnici u ugovornom odnosu s HZZO-om. “Ovakvim ponašanjem liječnike, umjesto da im se poboljšaju uvjeti rada, tjera se iz svojih sredina, najčešće u inozemstvo”, poručuju iz KOHOM-a.

Autor:Z.G./Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.