HINA/ Tomislav PAVLEK /tp

Nevjerojatno! Zbog objave papirića na Facebooku prijeti im godinu dana zatvora!

Autor: Marin Vlahović

Prije više od dva mjeseca, članovi i aktivisti Slobodne Hrvatske počeli su održavati mirne prosvjede ispred adresa na kojima žive ministri Vlade, pa i sam premijer Andrej Plenković. Nakon tih prosvjednih akcija, pojedini članovi stranke, koja je u Hrvatskoj zaslužna i za organizaciju lokalne podružnice “žutih prsluka”, dobili su pozive na informativne razgovore u policiji.

S obzirom na to da policijska službenica nije našla jednog od članova Slobodne Hrvatske na kućnoj adresi, ostavila je njegovoj majci papirić sa svojim osobnim podacima i brojem mobitela, navodno uz prijetnju da će aktivist biti priveden ako ne postupi prema njezinim uputama.

Na Facebook-stranicama Slobodne Hrvatske tada je objavljen sporni papirić, a stranka je postavila pitanje kršenja policijskih pravila o službenom postupanju. Dva mjeseca poslije uslijedio je novi odgovor policije, koja sada vodstvo Slobodne Hrvatske optužuje za kazneno djelo nedopuštene upotrebe osobnih podataka. Riječ je o članku 146. Kaznenog zakona Republike Hrvatske u kojem stoji:

Tko protivno uvjetima određenima u zakonu prikuplja, obrađuje ili koristi osobne podatke fizičkih osoba, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.”

Ovaj, prvi stavak navedenog članka KZ-a, može imati šire tumačenje, što je vidljivo iz poziva na informativni razgovor, koje su ovih dana dobili čelnici Slobodne Hrvatske. U opisu kaznenog djela, osumnjičenicima se stavlja na teret “korištenje osobnih podataka policijske službenice u dnevnopolitičke svrhe i samopromociju, čime su povrijeđena prava policijske službenice, kao fizičke osobe”.

Razgovarali smo s Ivanom Pokupcem, supredsjednikom Slobodne Hrvatske, koji smatra da se ovdje radi “o zloupotrebi MUP-a, kao sredstvu političkog pritiska”. Na portalu Slobodne Hrvatske objavljeni su i drugi detalji, a stranka optužuje policiju za uznemiravanje aktivista i članova njihovih obitelji.

“Očito nije, jer ovih dana su podignute kaznene prijave protiv vodstva Slobodne Hrvatske, tj. svih za koje organi ‘zakona i reda’ PRETPOSTAVLJAJU da su administratori ili urednici ove stranice. Optuženi smo za ‘nezakonitu uporabu osobnih podataka’ te se pitamo: je li policijska službenica nastupala službeno ili osobno? Jer ako je bila na vratima u svojstvu službene osobe, učinila je ozbiljan prekršaj. Ako nije, učinila je još ozbiljniji. Ili je uobičajena praksa da se ljudima lupa na vrata i dijele papirići s osobnim podacima, uz prijetnju službenim postupanjem?! Možda i jest, s obzirom na to da već danima policija obilazi kućne adrese pa čak i radna mjesta ljudi iz vodstva Slobodne Hrvatske. Uredno se uznemirava maloljetno dijete supredsjednice Nedjeljke Lončar, supredsjednika Danijela Galovića, supruga i maloljetna djeca tajnika te predsjednika Središnjeg odbora”, piše na službenim stranicama Slobodne Hrvatske.

Iz stranke su nam potvrdili da su se pozivima na informativne razgovore, u svojstvu osumnjičenika, odazvali supredsjednica Nedjeljka Lončar, tajnik Mihael Zorić i predsjednik Središnjeg odbora Jadran Kuvač. Na informativnom razgovoru Lončar i Zorić branili su se šutnjom. Prema riječima supredsjednika Ivana Pokupca, očekuju se i novi pozivi iz policije, što u stranci doživljavaju, kao još jedan očajnički pokušaj zastrašivanja. Ipak, Pokupec se nada da će MUP povući prijave. U protivnom, ako se to ne dogodi, najavljuje protutužbe, odnosno prijave zbog lažnog prijavljivanja kaznenog djela.

“Ispitujemo sve okolnosti represivnog ponašanja MUP-a prema našim članovima, koje se intenziviralo, nakon što smo pokrenuli prosvjedne akcije, ispred domova vladajućih političara. Nadam se da će u MUP-u shvatiti da ovakav pritisak nije legalan u demokratskom sustavu i odustati od kaznenih prijava. Ali, ako to ne učine, znat ćemo odgovoriti i zaštititi svoje članove. U pripremi je i prijava zbog lažnog prijavljivanja, kao i tužbe radi kršenja naših prava”, izjavio je supredsjednik Slobodne Hrvatske za naš portal.

Radi li se o uobičajenom policijskom poslu ili o korištenju policije radi političkog pritiska, procijenite sami.

Autor:Marin Vlahović
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.