Ilustracija/Screenshot

NEVIĐEN SKANDAL U JADROLINIJI: Umjesto da naruče dva katamarana, znate li što su naručili?

Autor: Iva Međugorac

Planirali su naručiti dva katamarana pa mimo Nadzornog odbora raspisali natječaj za četiri broda, i to sumnjivo sličnih tehničkih karakteristika onima koje proizvodi brodogradilište u Singapuru koje je baš slučajno netom posjetila njihova delegacija. Kad se jedan usamljeni član Uprave pobunio protiv takvog netransparentnog poslovanja i obratio Nadzornom odboru rekli su mu – da ih pusti na miru i prestane im se obraćati…

To je sažetak najnovijeg skandala u državnom brodaru Jadroliniji, čiji predsjednik Uprave David Sopta će morati odgovoriti na brojna neugodna pitanja, a o čemu sve skupa izvještava današnje izdanje tjednika Nacional.

Sopta, koji je očito blizak premijeru Plenkoviću i navodno se skrasio na čelu Jadrolinije uz njegovo zeleno svjetlo, trebao bi početi razmišljati i što će reći kad pitanja počnu postavljati istražitelji Uskoka, jer, kako tvrdi Nacional, i to tijelo se uključilo u slučaj u kojem se na sporni način pokušalo nabaviti vrijedne brodove s ukupnom cijenom od 36 milijuna eura. Inače Sopta i sam preko Nacionala poručuje da traži istragu, a vrlo je vjerojatno da će mu želja i biti ispunjena.

Interni dokument Jadrolinije otkriva, kako tvrde, potencijalne teške makinacije pri nabavi skupih katamarana iz Singapura, jer je predsjednik Uprave Sopta navodno izgubio povjerenje resornog ministra Olega Butkovića. Farsa oko kupnje katamarana traje još od siječnja. Prvotno je, naime, raspisan natječaj za kupnju četiri katamarana – dva nova i dva polovna čija je ukupna vrijednost iznosila oko 35 milijuna eura. Natječaj kojega je Jadrolinija raspisala u siječnju dijelom je poništen, točnije stopiran je onaj dio koji se tiče kupnja dva polovna katamarana.

Kako se u to doba govorilo, riječ je o natječaju koji je izazvao negodovanje u resoru Ministarstva mora, pomorstva i infrastrukture, gdje je još tada naloženo da se ispitaju sve okolnosti provedbe natječaja te da se ovisno o rezultatima analize otvore mogućnosti kadrovskih promjena na čelu najvećeg hrvatskog putničkog brodara, odnosno da se smijeni kompletna, ili dio Uprave na čijem se čelu nalazi Sopta. Dodajmo kako su članovi Uprave i Ante Vranješ te Predrag Govorčin. Ono što je u siječnju bilo sporno jest činjenica da detalji natječaja nisu ranije usuglašeni s Nadzornim odborom, u skladu s akcijskim planom obnove flote, a jednako tako nije se znalo ništa niti o načinu pripreme i provedbe natječaja.

U međuvremenu, objavljena je i informacija da je Jadrolinija ranije kupila gotovo isti katamaran od norveškog ponuđača koji košta upola manje od ponuđenih singapurskih.

Zanimljivo je kako Sopta prije imenovanja u Jadroliniju u karijeri nije imao funkcija koje su vezane uz pomorstvo i brodarstvo, a iznimku predstavlja tek podatak da je jedno vrijeme, na početku karijere, radio u Croatia Lineu. Riječ je o poslu kojega je obavljao sredinom devedesetih godina, nedugo nakon stjecanja fakultetske diplome. Sopta se školovan na Tehničkom fakultetu u Rijeci gdje je postao inženjer strojarstva.

Radio je u Hrvatskoj elektroprivredi te ma menadžerskoj poziciju u Eurohercu, a većina njegove radne karijere vezana je uz osiguravateljska društva. Jedno vrijeme bio je u pomoćnik ministra vanjskih poslova, prvo u mandatu Miomira Žužula, a kasnije i u djelu mandata aktualne predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, odakle vjerojatno i datira poznanstvo s premijerom Plenkovićem. Radio je i u tvrtki Croatia-tehnički pregledi u upravljačkom bordu, a nakon toga na nekoliko menadžerskih pozicija u Triglav osiguranju, dok je u Real Grupi bio zaposlen do sredine prošle godine. U Jadroliniji se zapravo Sopta prvi puta u karijeri susreo s brodarstvom, pa stoga ne čudi da ga se povezuje s aktualnim premijerom. Tko će u ovoj priči izvući deblji kraj, ostaje za vidjeti.

Autor:Iva Međugorac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.