Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

‘NAROD ODLUČUJE’: Upućun dopis Plenkoviću sa zahtjevom da se provjeri vjerodostojnost potpisa za referendum

Autor: Hina

Građanska inicijativa “Narod odlučuje” priopćila je u četvrtak da je uputila dopis premijeru Andreju Plenkoviću i članovima Vlade sa zahtjevom da se provjera vjerodostojnosti i broja potpisa prikupljenih za referendum povjeri Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) kao neovisnom i nepristranom tijelu.

Pozivajući se na preporuke Venecijanske komisije o referendumima i podsjećajući na izjave koje su iznosili čelnici najviših državnih tijela protiv referendumske inicijative, “Narod odlučuje” smatra da su se državna tijela poput Ministarstva uprave i Ministarstva unutarnjih poslova kompromitirala i izgubila povjerenje birača u svoju neutralnost, pa ne mogu nadzirati i biti odgovorna za tijek referendumskoga procesa.

“Zbog navedenih razloga, građanska inicijativa ‘Narod odlučuje’, kao zainteresirana strana u procesu raspisivanja referenduma, traži od Vlade da u skladu s preporukama Venecijanske komisije provjeru broja potpisa provodi DIP”, navodi se u priopćenju.

Inicijativa pritom podsjeća na izjave ministra uprave Lovre Kuščevića, koji ih je optužio za prijevaru u procesu prikupljanja potpisa, kao i predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i premijera Andreja Plenkovića, koji su također govorili protiv referendumskih pitanja i odlučivanja o izbornom sustavu na referendumu.

Pozivaju se na preporuke Venecijanske komisije iz Kodeksa dobre prakse o referendumima da se državni dužnosnici i administrativna tijela moraju suzdržati od izjašnjavanja o referendumskim pitanjima, a referendumski postupak provodi nepristrano i neovisno tijelo.

“DIP je kao nepristrano i neovisno tijelo jamac da će se referendumski proces provoditi bez uplitanja politike”, navodi u priopćenju “Narod  odlučuje”.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.