Flickr

NAJUTJECAJNIJI SVJETSKI MEDIJ POTVRDIO: Plenković odlazi! Jandroković preuzima HDZ

Autor:

Ništa u politici, kako onoj hrvatskoj, tako i u onoj na svjetskoj razini nije slučajno, jer politika je dio folklora. Tako to naprosto ide. Na tom tragu, ugledni  Financial Times raspisao se o temi koju je u hrvatskim okvirima ekskluzivno načeo naš portal.

Naime, europski lideri na summitu u rumunjskom gradu Sibiuu neformalno će, tvrdi ovaj renomirani medij, načeti temu procesa izbora predsjednika Europske komisije, Europskog vijeća i Europske središnje banke, a osim toga o toj bi se temi trebalo raspravljati i 28. svibnja, dva dana nakon završetka glasanja za sljedeći Europski parlament, kako bi se razmotrili, ishodili i odredili procesi odabira kandidata.

Kada je riječ o izborima za čelne ljude Europske komisije, tu među ostalim, europski lideri zeleno svijetlo daju hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću kojega ovaj medij prezentira kao hrvatskog premijera i predstavnika politike desnog centra. Plenković bi, tako mogao biti dio kompromisa i dogovora između njemačke kancelarke i Manfreda Webera. Naime, kao što je naš portal pisao, prvi čovjek hrvatske Vlade u rujnu bi trebao prelomiti, napustiti sve političke funkcije koje u našoj zemlji obnaša te realizirati svoje vanjskopolitičke ambicije, kao potpredsjednik Europske komisije.

Upravo stoga, njemačka kancelarka stiže u Zagreb kako bi podržala Plenkovića u realizaciji europskih ambicija. Njezin dolazak usred kampanje za europske izbore sve je samo ne slučajan, a kako je najavljeno i na službenim stranicama njemačke Savezne vlade kancelarka Merkel sastat će se s premijerom Plenkovićem, sudjelovati na bilateralnom sastanku i zajedničkom objedu, a između redaka provučeno je i to da će govoriti o međunarodnim pitanjima i važnoj europskoj politici.

Nije zgorega podsjetiti da je ovo prvi dolazak kancelarke Merkel u Zagreb od 2011. godine, i to nakon što je Plenković čak dva puta gostovao u Berlinu. Ono što je također zanimljivo i vrijedno spomena jest da će odlazak Angele Merkel u Zagreb biti i svojevrsni presedan jer će najmoćnija žena svijeta prvi put u svojoj karijeri sudjelovati na nekom predizbornom skupu izvan svoje zemlje.

Naravno da ništa ne ide preko noći, pa tako i lukavi Plenković svoj plan mora postupno realizirati kako ne bi nanio štetu stranci kojom rukovodi. Prije no što u rujnu napusti poziciju premijera i prvog čovjeka HDZ-a te krene put Europske komisije, morat će, kao što smo već pisali, posložiti situaciju u vlastitom dvorištu, jer bi u slučaju njegova odlaska u europske vode kormilo stranke preuzeo njegov zamjenik Milijan Brkić, što je za Plenkovića nedopustivo.

Upravo zato, odlučio je eliminirati Brkića, o kojem će uskoro raspravljati i HDZ-ov časni sud, dok se trakavica oko drugog čovjeka stranke plete, Plenković vjernog druga Gordana Jandrokovića priprema da preuzme ključeve stranke, kako bi i iz Europe imao sve pod kontrolom, kada strankom zavladaju njegovi ljudi, što se uostalom postupno i događa.

Plenkoviću koji će stranku ostaviti svojim ljudima, neće biti teško graditi se na europskoj razini, jer je u europskim krugovima cjenjeniji nego li u Hrvatskoj, a vrata za nastavak europske karijere otvorio si je tijekom mandata u EP-u gdje je ostvario odlične veze i poznanstva koja mu i danas koriste.

Plenkovića iznimno cijene i u Europskoj pučkoj stranci, čiji kandidat za predsjednika EP-a Manfred Weber mjesecima hodočasti kroz Europu kako bi promovirao EPP, ali i sebe kao kandidata te stranke za Junckerova nasljednika na čelu Europske komisije, a kao jednog od njegovih zamjenika u skladu s dogovorom europskih lidera, ustoličit će i Plenkovića kojega Merkel silno cijeni, što u konačnici potvrđuje i njezin dolazak u Zagreb par dana uoči izbora.

U redovima EPP-a na Plenkovića se gleda kao na mladu, umjerenu snagu s kojom će uz Belgijca Charlesa Michela i Danca Larsa-Lokkea Rassmusena, koji su liberali te uz Portugalca Antonia Coste moći jačati EU. Ne treba u cijeloj priči zanemariti HDZ kojega Plenković, među ostalim i zbog vlastitih ambicija kani urediti, jer kada se povuče paralela s brojem stanovnika Hrvatske i brojem zastupnika u EP-u koji pripadaju Hrvatskoj, nemoguće je ne konstatirati da je na europskoj razini riječ o uspješnoj stranci, a ako HDZ na skorašnjim izborima za Parlament uspije doći do šest mandata u budućem sazivu, bit će na samom vrhu EPP-a po broju mandata, u odnosu na one mandate koji pripadaju našoj zemlji, a takva lojalnost onda se i honorira.

Po svemu sudeći dio honorara jest i nova fotelja, za ambicioznog predsjednika hrvatske Vlade.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.