Boris Kovacev / CROPIX

Musić Milanović nastavit će ‘kampanju o dobrobiti tankih šnita’

Autor: Dnevno

Hrvatska je s novim predsjednikom dobila i prvu damu koja će biti aktivna i vidljivija od svojih prethodnica i prethodnika te novu funkciju doista misli i iskoristiti za javnu korist.

S obzirom na njezinu profesiju, to joj ne bi trebalo biti ni osobito teško jer se poklopilo da je Sanja Musić Milanović ugledna liječnica i znanstvenica koja u svojim javnim nastupima neumorno promovira zdrav način života, piše Večernji.

A bolju pozornicu s koje se mogu poslati poruke do širokog broja ljudi od novostečene pozicije prve dame teško je naći. I to ne samo poruke o zdravom načinu života nego i o pravima žena, djece, mladih, važnosti obrazovanja, za što je uostalom i sama Musić Milanović za Gloriju kazala da će joj biti u fokusu interesa. ‘

Da će ići u tom pravcu, Sanja Musić Milanović dala je naslutiti već u kampanji u kojoj je također bila prisutna. U ključnim se trenucima pojavljivala sa suprugom i doista su djelovali kao svojevrstan tim. Hoće li u još dinamičnijem tempu nastaviti i nakon što Zoran Milanović prisegne za predsjednika i useli se na Pantovčak, logično je pitanje.

Milanović je u svom posljednjem intervjuu na pitanje koju će ulogu imati njegova supruga kazao da je njezina želja promovirati upravo ono čime se bavi. – Ona je prije svega sveučilišni nastavnik i radi u državnom zavodu na projektima. Radit će ono što bude htjela. Vjerojatno će biti prisutnija nego kad sam bio premijer, ali ne puno više. To je, na kraju krajeva, njezina odluka – kazao je novoizabrani predsjednik.

Veća angažiranost i aktivnost prve dame bila bi svojevrsna novost na hrvatskoj političkoj sceni. Dosadašnje prve dame i prvi suprug svoje pozicije nisu iskoristili onako kako su mogli. Nisu se ni trudili.

Od Musić Milanović može se, čini se, ipak očekivati određeni iskorak, odnosno da će za svog petogodišnjeg mandata imati možda i neke konkretne inicijative, projekte, apele… Tako misli komunikacijski stručnjak Božo Skoko.

– Ovog puta mogli bismo imati i neke konkretne inicijative prve dame – kaže Skoko i naglašava kako joj je velika prednost činjenica da je komunikativna, da otprije istupa javno, ali i da ima iskustvo jer je već bila svojevrsna prva dama kada joj je suprug bio premijer. Što znači da joj protokoli nisu nepoznanica, a u jednom takvom bila je u rujnu 2012. godine kada je sa suprugom, tada premijerom, bila na primanju kod američkog predsjednika Baracka Obame i njegove prve dame Michelle s kojom je razgovarala o kampanji protiv pretilosti među djecom koju je tada provodila američka prva dama, a što je omiljena tema upravo Musić Milanović.

Podsjetimo, Milanoviću se često spočitavala izjava Musić Milanović, koja je u javnosti interpetirana na nčain da Musić Milanović siromašnijim građanima želi poručiti da režu kruh na tanje šnite. Istina je zapravo da je Musić Milanović u izjavi kazala kako je crnog kruha potrebno pojesti manje, jer je zasitniji, pa se time može i opravdati skuplja cijena boljih proizvoda.

Poznata kao promicateljica zdrave prehrane, Musić Milanović upozoravala je da su prekomjerna tjelesna težina te kardiovaskularne bolesti kao posljedice ove pojave velik problem u Hrvatskoj. Napominjući da se značajno razlikuje udio debljine te broj umrlih od spomenutih bolesti u kontinentalnoj i primorskoj Hrvatskoj ističući pritom da je srdela jeftina, a spada među najzdravije namirnice.

‘Pravilna prehrana je siromašna prehrana i kada god se čuje da se skupo pravilno hraniti, ne možemo reći da je to točno – ja pod pravilnom prehranom ne podrazumijevam odlazak u najskuplje dućane i kupnju najskupljih proizvoda, nego zapravo kupovinu onoga što je dostupno i najjeftinije. Srdela je jedna od najjeftinijih namirnica’, kazala je krajem 2014 godine Musić Milanović za Hrvatski radio

Osvrnula se tada i na crni kruh, zdraviji, ali i skuplji od bijelog.

‘Kada se kaže da je crni kruh koji preporučujemo skuplji od bijeloga, on inicijalno jest skuplji, no crni kruh naprosto možete rezati na tanje šnite. To je jeftinije i zdravije, a kada je dehidriran, sutradan, još je kvalitetniji za jesti. Trebamo razbiti mit o tome da je pravilna prehrana skuplja – ona je jeftinija jer trebate pojesti manje hrane’, poručila je tada Musić Milanović.

Stoga možemo zaključiti kako prva dama i dalje neće bježati od omiljenih tema, a to je problem pretilosti, posebice među djecom, te kako će i dalje nastaviti govoriti i o tanjim šnitama zdravijeg kruha, pa i pod cijenu da njene preporuke opet budu izvučene iz kontekta.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.