Dnevno.hr

Mrak Taritaš žestoko blati Kolindu: Znate li što se krije iza tih napada?

Autor:

“Kolinda je fake news, sram me zbog nje”, poručila je prije nekoliko dana Glasova šefica Anka Mrak Taritaš, iz čijih se redova ovih dana najavljuju veliki predizborni planovi koje je javnosti prezentirao IDS-ov Boris Miletić koji je istupio iz Sabora, te najavio potpisivanje sporazuma s članovima Amsterdamske koalicije, nakon čega bi trebala uslijediti kampanja za europske, a  zatim i za predsjedničke izbore.

Na europskim izborima, ekipa iz spomenute koalicije računa na zavidan broj mandata, oslanjajući se na krizu u SDP-u, ali i na činjenicu da će na liste pozicionirati one kadrove na čije preferencijalne glasove mogu računati. Također, spomenute izbore vide kao priliku za definiranje, i učvršćenje ove novopečene političke opcije nakon koje kreću u borbu za predsjedničku fotelju, a baš na tome polju mogli bi se sresti s prvim neugodnim pitanjima.

Naime, činjenica je da je Mrak-Taritaš žena velikih političkih ambicija, i to još otkako je zasjela u fotelju ministrice graditeljstva, nakon čega je pristala suprostaviti se zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, gdje je sasvim solidno prošla. Upravo stoga, u političkim se krugovima priča da bi baš ona mogla biti jedno od iznenađenja predsjedničkih izbora, i to kao kandidat Amsterdamske koalicije. Ona sama o toj se temi svojedobno vrlo dvosmisleno očitovala.

”Ja sam u nekoliko navrata već dosta jasno rekla ne. No, bavljenjem politikom naučite da kad kažete jako, čvrsto ne, onda se morate ispravljati – reći ‘mislio sam ili nisam mislio’… Ne mogu reći čvrsto ne, vidjet ćemo što će bit”, rekla je jedne prigode ostavljajući pritom sve opcije otvorene. Inače, kada govorimo o Amsterdamskoj koaliciji valja se zapitati i imaju li zapravo ove liberalne stranke ikakav potencijal na političkom tržištu. Ako je suditi po anketama na koje doduše valja gledati s dozom rezerve, stoje solidno. Ipak, gledajući malo šire moglo bi se reći da su zapravo miljama daleko od onoga da ih se nazove tzv. trećim putem, jer mahom su to javnosti dobro poznate stranke koje okupljaju nekoliko jakih pojedinaca, što nije dovoljno za opstanak na političkoj pozornici.

Mnoge treće opcije na političkoj su sceni nastajale i nestajale brzinom svijetlosti. Tko se danas više sjeća Lesarovih nesretnih Laburista, Oraha Mirele Holy? Za postizanje političkog uspjeha potrebna je prije svega infrastruktura, a da se s novim, svježim licima i idejama može računati na nekakav zaokret potvrđuje ekipa iz Mosta i Živog zida, no jesu li Mrak Taritaš, Pusić, Jakovčić i Beljak nova lica, ili su samo odjenuli nove kostime?

Grupu iz Glasa, primjerice, predvodi bivša ministrica graditeljstva, Mrak Taritaš, koja javnosti još nije do kraja objasnila svoje aktivnosti u poplavljenoj Gunji, kao što ni porijeklo svog istarskog imperija nikada detaljno nije razjasnio Jakovčić. A on i danas, preko Miletića, vlada IDS-om i Istrom te slovi kao jedan od najmoćnijih ljudi u hrvatskoj politici. Ako se već žele prezentirati kao drugačiji tada bi se trebali cijepiti i od populizma i od licemjerja, ali izgleda da to nije lako.

Primjera radi, Mrak Taritaš tijekom nedavnog posjeta Puli djelovala je strahovito britko u trenutku dok je napadala Vrdoljaka i njegove pulene iz HNS-a, a potom se pomalo spetljala kada je bilo potrebno progovoriti o partnerima iz IDS-a u čijim je rukama sudbina radnika Uljanika i koji i danas vedre i oblače pulskim škverom dok radnici zazivaju imena njihovih lokalnih šerifa kriveći ih za sudbinu koja ih je snašla. Licemjerno i populistički Mrak Taritaš u svojem se obraćanju dotakla države tvrdeći da se ne troši dovoljno energije za spas Uljanika, uspoređujući tu priču s Agrokorom. ”Istra nije izborna baza HDZ-a”, rekla je Glasova predsjednica.

I da, doista je u pravu, međutim ova priča ima nastavak. Istra je IDS-ova utvrda, bastion, svojevrsna kolonija, nije li onda nemoralno i licemjerno, nije li populistički nagrizati jedne, a ne progovoriti o drugima, te nije li to još jedan u nizu pokazatelja obrazaca prema kojima se vodi politika u Hrvata. Napadni onoga s kojim nisi, i gurni glavu u pijesak radi onih s kojima jesi kako bi na tome principu mogao uzjašiti na vlast.

Jednako populistički, ali opet donekle na vrijeme Pametno je Amsterdamsku koaliciju napustilo kada je hrvatska javnost saznala da Danko Končar plaća Ivana Jakovčića, no u tom periodu potencijalna kandidatkinja za predsjednicu Mrak Taritaš šutila je, kao da se nje ne tiče korelacija u kojoj se našao njezin kolicijski partner. Jakovčić je ipak u međuvremenu dobio po prstima pa se eto neće kandidirati na europskim izborima, ali nišu za sebe baš u njima vide Vesna Pusić i Beus Richemberg, koji bi mogli biti na listama. U kontekstu priče o potencijalu Amsterdamske koalicije valja reći da je IDS godinama vodeća istarska stranka, a po svemu sudeći ova ekipa odlučila je okrenuti novu stranicu, sa starom ekipom okrećući pritom leđa i SDP-u, koji se rukovođen Davorom Bernardićem bori sam sa sobom i svojom sudbinom.

Gledajući realno i kroz brojke, stranke koje tvore novu koaliciju po rejtingu ne prelaze izborni prag, osim IDS-a, koji kao regionalna stranka može računati na tri, najviše četiri saborska zastupnika. No, ukoliko budu imali medijsku potporu kakvu sada imaju, do izbora bi ove stranke mogle dobiti podršku od pet posto birača. U najboljoj poziciji sasvim je sigurno IDS koji je u svakom slučaju na dobitku. Naime, ako se suradnja i ne pokaže dobitnom, IDS-ovci i dalje mogu računati na svoja tri predstavnika u Saboru.

No, Amsterdamska koalicija, najpotrebnija je, kada se sve zbroji i oduzme, Anki Mrak Taritaš, koja je politički ostala dosljedna, odbijajući suradnju s HDZ-om, ali ta dosljednost nije joj donijela pretjeranu korist. Jer, iako se HNS osipao, Glas je na političkoj sceni prilično neprepoznatljiv, a uteg oko Ankina vrata stvaraju upravo Pusić i Richemberg, u čijim se javnim nastupima ne naslućuje da pripadaju stranci Glas niti prosječan promatrač političkih događanja u zemlji zna da njima šefuje – Mrak Taritaš.

S druge pak strane, šuška se da Mrak Taritaš i Vesna Pusić nisu u dobrim odnosima, ponajviše što je Pusić bila upoznata s pregovorima o koaliciji HDZ-a i HNS-a, a reagirala je tek kada je sve bilo gotovo, što joj šefica Glasa nije oprostila, ali kako nije znala kako je se riješiti, onda joj se – priklonila. Anka Mrak Taritaš svjesna je štete koju joj nosi Pusić, ali joj još uvijek ne namjerava okrenuti leđa.

Teme kojima se narednih mjeseci u strankama nove koalicije misle baviti te tako provoditi kampanju jesu gospodarstvo i školstvo pa namjeravaju voditi brojne tribine i sastanke te druženja s građanima, koji bi Glasu trebali omogućiti da se, prije svega, politički etablira, a nakon toga krene i u ozbiljnije političke aktivnosti.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.