GNU

Miletić protiv istraživanja “Zaštite” o sigurnosti gradova: Pula je siguran grad!

Autor: hina

Gradonačelnik Miletić ocijenio je danas da su grube statističke pogreške i unos netočnih podataka pri analizi te pogreške u metodologiji izrade tzv. znanstveno-istraživačkog rada, kako je rekao, "kumovale neistinitom prozivanju Pule".

Pulski gradonačelnik Boris Miletić ocijenio je na današnjoj izvanrednoj konferenciji da je istraživanje časopisa za zaštitu i sigurnost osoba i imovine “Zaštita”, po kojemu je Pula proglašena najnesigurnijim gradom u Hrvatskoj, neprihvatljivo i pogrešno.

Rezultati istraživanja predstavljeni su na regionalnoj konferenciji održanoj u Zagrebu prije desetak dana pod nazivom “Sigurnost gradova 2010.” Analizom broja kaznenih djela u 28 najvećih hrvatskih gradova u posljednjih pet godina te samo 2009. godine. utvrđeno je da su najnesigurniji gradovi Pula, Slavonski Brod i Vinkovci. U Puli je, po tom istraživanju, 2009. na 1000 stanovnika počinjeno najviše imovinskih kaznenih djela (razbojstva, razbojničke krađe, teške krađe, provalne krađe i krađe), u Brodu najviše nasilnih kaznenih djela, a u Vinkovcima je bilo najviše žrtava u prometu.

Neprocjenjiva šteta

Gradonačelnik Miletić ocijenio je danas da su grube statističke pogreške i unos netočnih podataka pri analizi te pogreške u metodologiji izrade tzv. znanstveno-istraživačkog rada, kako je rekao, “kumovale neistinitom prozivanju Pule”. Pridavanjem epiteta nesigurnoga grada prije same turističke sezone učinjena je neprocjenjiva šteta, dodao je Miletić.

– Pula je i te kako siguran grad, a podatke koje sam zatražio i dobio od pulske policije o stanju i kretanju kriminala u Puli u posljednjih 10 godina drastično odstupaju od podataka samog izrađivača – rekao je Miletić. Dodao je kako se prva pogreška odnosi na razbojstva počinjena 2009. jer je unesen podatak da ih je bilo 460, a po podatcima pulske policije, taj je broj znatno manji – samo 18, tj 25,5 puta manje. Po riječima gradonačelnika, druga pogreška odnosi se na broj poginulih u prometnim nesrećama u Puli. Umjesto policijskog podatka da je u posljednjih deset godina poginulo 75 osoba, unesen je podatak da ih je poginulo 95.

Pogreška u metodologiji

Istraživač nije proveo ozbiljno i detaljno istraživanje jer je pogriješio u samoj metodologiji, a u obzir je uzimao kaznena djela na području bivše pulske općine koju su činila dva grada i šest općina, rekao je Miletić, dodajući da se analiza može proglasiti apsolutno netočnom premda vjeruje kako je riječ o nenamjernoj pogrešci.

Miletić zahtijeva javnu ispriku građanima Pule te svim djelatnicima policije koji se brinu o njihovoj sigurnosti. “S obzirom na to da je riječ o nekompetentnom i nestvarnom izvješću, zahtijevam ispriku naručitelja istraživanja putem svih medija u kojima je plasirana neistinita”, poručio je Miletić i pozvao naručitelja istraživanja da ispravi nepravdu učinjenu Puli financijskom donacijom Turističkoj zajednici.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.