Zagreb, 050120. Tvornica Kulture. Pracenje rezultata za izbor predsjednika RH u stozeru Zorana Milanovica. Na fotografiji: Stjepan Mesic. Foto: Marko Todorov / CROPIX

MESIĆA SE IPAK NE SMIJE NAZVATI IDIOTOM? Objavljena nova presuda: Imamo detalje

Autor:

Premda je Ustavni sud ukinuo presudu protiv Hrvoja Hitreca, koji je bivšeg predsjednika Stipu Mesića nazvao idiotom, zagrebački Općinski kazneni sud u ponovljenom suđenju zauzeo je stav da se radi o povredi časti i ugleda te je shodno tome Hitrecu uvjetno izrečena kazna od 10.000 kuna.

Inače, kao što je od ranije poznato Ustavni je sud ukidajući prvotnu presudu u obrazloženju svojega poteza naveo kako svatko tko ulazi u političku arenu mora biti spreman na kritiku, pa i na onaj oblik kritike koji bi ga šokirao, vrijedio ili uznemirio. Ustavni sud u svojoj se odluci pozivao na praksu Europskog suda za ljudska prava, posebno su stavili naglasak na presudu iz Austrije gdje država nije smjela kazniti Gerharda Oberschlicka zato što je nekadašnjeg predsjednika Slobodarske stranke Jorgua Heidera nazvao idiotom.

Tim komentarom Oberschlick je reagirao na Haiderovu tezu da su se njemački vojnici u Drugom svjetskom ratu borili za slobodu i mir. Mesić je pak Hitreca tužio zbog izjave iz veljače 2014.godine, kada je ovaj bivšeg predsjednika nazvao idiotom radi toga što je braniteljski Stožer za Vukovar usporedio sa srpskim pobunjenicima. Ustavni sud utvrdio je kako je Hitrecova izjava vrijednosni sud, a ne činjenica, a sutkinja Ana Kovačević koja je donijela i presudu koju je Ustavni sud ukinuo u ponovljenom procesu kazala je kako je Hitrecova izjava za svrhu imala vrijeđanje Mesića.

U novom obrazloženju presude stoji i da je Hitrec sporni intervju u kojem je Mesića proglasio idiotom dao u povodu napada na stranku Hrast, u čijem je predsjedništvu sjedio pa stoga sutkinja smatra da u tom smislu oba sudionika postupka treba promatrati kao političare, odnosno kao osobe koje moraju biti spremne prihvaćati kritike šire nego porivatne osobe. Sutkinja drži i da se od Hitreca kao političara očekuje da otrpi izjave o braniteljima, baš kao što se od Mesića očekuje da to učini kada ga se nazove idiotom.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.