Pixsell

Ljubić: Dodik u vlast instalira ‘svoje Hrvate’

Autor: hina

Predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić rekao je Josipoviću kako činjenica da se njegov sastanak s Hrvatima morao održati u crkvi Svetog Jure dovoljno govori o položaju Hrvata u RS.

Nakon što je u Derventi obavio razgovor sa predstavnicima hrvatskih stranaka, predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović se sastao sa premijerom Republike Srpske Miloradom Dodikom. Josipović je u Derventi upozorio da su Hrvati u Republici Srpskoj i dalje u teškom položaju te da povratak prognanih teče isuviše sporo, istaknuvši da je u tom pogledu važno otvoriti novu stranicu i novo ozračje.

– Problem je vrlo kompleksan i zasigurno ga jedan sastanak neće riješiti, no važno je otvoriti jednu novu stranicu i novo ozračje – kazao je Josipović nakon sastanka s predstavnicima političkih stranaka iz Bosne i Hercegovine, među kojima je bilo najviše onih s hrvatskim predznakom.

Povratak Hrvata, posebice u Posavinu i u Republiku Srpsku, Josipović je u izjavi novinarima opisao kao glavni cilj njegova dvodnevnog radnog posjeta Bosni i Hercegovini.

– Riječ je, nažalost, o premalom broju ljudi koji su se vratili. Nije se vratilo ni deset posto – kazao je hrvatski predsjednik objašnjavajući kako je od sugovornika dobio informacije o problemima koji tište ljude, odnosno o tome da ni međunarodni ni lokalni projekti povratka nisu dovoljno usredotočeni na taj dio BiH.

Ključ problema je, po Josipovićevim riječima, održivi povratak jer se ne smije sve svesti na obnovu kuća bez vođenja računa o ostalim pravima poput radnih mjesta ili zdravstvene zaštite.

Nije točno da se Hrvati ne žele vratiti

Predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić, jedan od sudionika sastanka s hrvatskim predsjednikom, kazao je kako činjenica da se on morao održati u crkvi Svetog Jure dovoljno govori o položaju Hrvata u RS jer potvrđuje kako u tom entitetu nema institucije u kojoj bi oni mogli govoriti o svojim problemima.

Ljubić je upozorio kako predsjednik vlade Republike Srpske Milorad Dodik u vlast instalira “svoje Hrvate” koji onda tumače navodne interese povratnika.

– Nije točno da se Hrvati ne žele vratiti – kazao je Ljubić.

Istaknuo je kako im se to međutim i dalje onemogućava iako su sredstva suptilnija nego prije jer se stvaraju brojne administrativne zapreke povratnicima.

Podsjetio je i na to da se u Federaciji BiH svojim prijeratnim domovima vratilo 50 posto prognanih Hrvata dok ih se u RS uspjelo vratiti tek nešto više od pet posto.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović nije bio nazočan sastanku u Derventi, a predsjednik Josipović je to prokomentirao rekavši tek kako je ta stranka ipak bila zastupljena u razgovorima jer ju je predstavljao potpredsjednik Davor Čordaš.

Odgovarajući na pitanja srpskih novinara u Derventi predsjednik Josipović je kazao kako se u Sijekovac ne ide ispričavati, nego pokloniti se žrtvama.

– Sve o tomu sam rekao u svom govoru u Parlamentu BiH – kazao je Josipović.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.