Ilustracija

LIJEČNIČKI SVAKE GODINE? Umirovljenici protiv obaveznog zdravstvenog pregleda svake godine, pisali i Plenkoviću

Autor: Hina

Matica umirovljenika Hrvatske (MUH) i Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) pozivaju Vladu i Hrvatski sabor da ne podrže izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kojima se za sve vozače starije od 67 godina uvodi obvezni zdravstveni pregled kod liječnika medicine rada za 350 kuna godišnje, prenosi Hina.

MUH i SUH u pismu premijeru Andreju Plenkoviću tvrde da se uvođenjem obveznog zdravstvenog pregleda diskriminira 1,24 milijuna umirovljenika, iako je postojećim zakonskim rješenjem to pitanje regulirano posve sukladno europskoj praksi tako da se pri produljenju vozačke dozvole ne postavlja dobno ograničenje (Njemačka, Francuska, Belgija) ili se traži besplatna potvrda od liječnika primarne zdravstvene zaštite, koji poznaje pacijentove dijagnoze i terapiju.

Slično je rješenje nedavno prihvaćeno u Zakonu o nabavi i posjedovanju oružja građana na zahtjev lovaca i branitelja, a istodobno se uvodi dobni limit i obveza plaćanja starijih vozača, napominje se u pismu.

Plaćanje pregleda teret za umirovljenike

Plaćanje pregleda 350 kuna je novi teret za masovno osiromašene starije osobe. Više od 98 posto svih mirovina je ispod prosječne plaće, a čak 52 posto ispod hrvatske linije siromaštva, tako da bi zakonska promjena imala i socijalne posljedice za obitelji oko 220.000 vozača starijih od 67 godina.

MUH i SUH također upozoravaju da se želi stvoriti privid kako se radi o “implementaciji Direktive (EU) 2018/645 u pravni sustav Hrvatske”, iako se u tekstu te Direktive nigdje ne navodi ništa vezano za vozače starije od 67 godina.

U Hrvatskoj je registrirano 2,337 milijuna vozača od čega je 282.000 starijih od 65 godina. To znači da ukupno ima 12,06 posto vozača starijih od 65 godina, a uzrokovali su 10,5 posto nesreća, manje od svog udjela u ukupnom broju vozača.

U službenim analizama se potvrđuje da su glavni uzroci prometnih nesreća prebrza vožnja i alkohol, a to nije karakteristika starijih vozača, upozoravaju MUH i SUH.

Napominju da je od ukupnog broja poginulih pješaka u prometu čak 62,5 posto osoba starijih od 65 godina, a to je podatak koji bi za Vladu trebao biti alarmantan, kao i društveni položaj umirovljenika i starijih osoba u cijelosti.

MUH i SUH stoga mole Plenkovića da što prije primi njihove predstavnike na razgovor o uvođenju hitnih mjera za borbu protiv siromaštva starijih osoba.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.