Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

Kriljani prosvjedovali protiv izgradnje čvora na budućoj brzoj cesti Stobreč-Omiš

Autor: Dnevno.hr

 Stanovnici Krila Jesenica prosvjedovali su u petak popodne ispred sjedišta općine Dugog Rata, tražeći da se zabrani gradnja čvora Krilo na državnoj cesti DC (Jadranska magistrala) na dionici buduće brze ceste koja bi spajala Stobreč i Omiš te izgradnja trajektnog pristaništa u Dugom Ratu.

 Čvor Krilo trajno će i nepopravljivo naštetiti ljudima uz čije kuće treba proći prometnica, nema nikakve suvisle analize koja opravdava potrebu njegove izgradnje a od mjesta će napraviti terminal za ukrcaj kamiona na trajekt, istaknuli su u pozivu na današnji prosvjed ispred zgrade općine Dugog Rata nezadovoljni mještani obližnjeg mjesta Krila Jesenica.

 Trajektno pristanište izgradilo bi se na operativnoj obali bivše Tvornice ferolegura Dalmacija Dugi Rat. Namjera je izgradnjom tog pristaništa rasteretiti promet koji se s autoceste A1 – čvorišta u Dugopolju spušta prema Splitu i osloboditi grad od prometne gužve tijekom ljetnih mjeseci. Put do Brača skratio bi se s devet na pet nautičkih milja, a putovanje bi bilo kraće 20 minuta. Sva teretna vozila koja ne idu u Split zaobišla bi grad.

 Stanovnici Krila Jesenica su protiv tog prometnog rješenja koje će – zbog povećanja prometa – zagušiti to mjesto u blizini Dugog Rata, uništiti javnu plažu zbog izgradnje platoa za potrebe prometne regulacije, a nasipavanje i onečišćavanje mora nosi trajne promjene okoliša.

 Pola sata nakon što je počeo prosvjed u zgradi općine održan je javni uvid o Studiju utjecaja na okoliš za državnu cestu DC8 – dionica čvorova TTTS-Stara Podstrana-Krilo Jesenice-Dugi Rat i most Cetina s pristupnim cestama, no trajektna luka nije bila predmet te studije.

U kratkoj prezentaciji mještanima je među ostalim objašnjeno da će tijekom izgradnje ceste u Dugom Ratu biti uklonjena tri objekta, cesta će imati četiri čvora i most, izgubit će se 36 hektara šume te 114 hektara lovnoproduktivne površine.

 Nakon što je ukratko predstavljena studija, koja je i izložena u zgradi dugoratske općine, Kriljani su imali bezbroj pitanja i primjedaba.

 Pitali su zašto ta studija nije objavljena na internetu tako da je svi mogu vidjeti, pročitati, analizirati i doći spremni na javni uvid.

 Također su ustrajavali na pitanju je li se radila studija o utjecaju na more, koje će, kako su isticali, biti ugroženo izgradnjom ceste.

 Kriljanin sa zagrebačkom adresom Radoslav Tomaš rekao je kako nitko nije protiv luke, ali smatraju da je terminal suvišan i nema nikakvog opravdanja kao ni izlaz ceste na Krilo Jesenice.  Mještani ne vide opravdanje za izgradnju ceste, pitaju za ekonomsku isplativost te ističu da će im ona uništiti plažu.

 Načelnik općine Dugog Rata Jerko Roglić je rekao da su 2009. godine donijeli prostorni plan u kojem je definirana trasa ceste i obilaznica.

“O svemu ovome smo raspravljali još 2006. godine, sve je usvojeno. Usvojio je Županijski zavod za prostorno uređenje i Ministarstvo prostornog uređenja. Kada bi mještani od nas zahtijevali da to promijenimo, da ukinemo spojnu cestu, to ne bi prošlo u županiji, a ni u ministarstvu. Ako se nešto želi mijenjati, onda ministarstvo i županija moraju nama naložiti da uskladimo naš plan prema njihovom”, rekao je Roglić.

Kornelija Restović izjavila je u ime mještana Krila Jesenica da danas mirno prosvjeduju protiv devastacije svojega mjesta. Protive se trajektnom pristaništu i cesti , a nisu protiv proširenja luke. Istaknula je da je to veliki napad na sve mještane Krila, koji o toj gradnji nisu ništa znali, ali, dodala je, nitko im nikada o svemu tome nije dao nikakav nacrt o gradnji te nemaju uvid.

“Mi zapravo ne znamo kako će to sve skupa izgledati. Mislimo da se ovdje samo želi izvući novac iz Europske unije. Meni je u dva dana oko 700 ljudi potpisalo peticiju protiv gradnje. Ne želimo da nam netko na plažu dovede trajektno pristanište i cestu te nam tako devastira mjesto. Zaista nismo znali da se ovo sprema. Sada, kada smo doznali, digli smo se na noge i nadamo se da nije kasno”, poručila je Restović.

Ante Ercegović iz Krila Jesenica misli da je načelnik Roglić, da je htio, još prije pet godina, kada je bio prvi javni uvid, mogao reagirati, no, rekao je, on je “imao svoj račun zbog čega je sve radio mještanima iza leđa”.

Autor:Dnevno.hr
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.