Danijel Bartolic / CROPIX

Kolinda pomilovala osuđenika pet dana nakon poraza na izborima

Autor: Dnevno

Pet dana nakon gubitka izbora Kolinda Grabar-Kitarović potpisala je pomilovanje zagrebačkog taksista Darka Barjaktarevića, osuđenog na zatvorsku kaznu od osam mjeseci, uvjetno na dvije godine, zbog kaznenog djela izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu iz članka 227. st. 1. i 2. Kaznenog zakona, piše Paraf.

U odluci objavljenoj u Narodnim novinama stoji da “ova Odluka stupa na snagu danom donošenja”, a to je 10. siječnja. Spomenuti stavci članka 227. normiraju odgovornost sudionika u cestovnom prometu koji nehajnim kršenjem propisa o sigurnosti prometa prouzroče tešku tjelesnu ozljedu druge osobe ili imovinsku štetu velikih razmjera.

O ovom pomilovanju  svoje mišljenje za Paraf je dao i ustavnopravni stručnjak Branko Smerdel, koji je upitan je li  ovaj predsjedničin potez u redu.

“To je formalno u redu, ali moralno-politički gledano nije u skladu s onim na što bi se trebao ograničiti predsjednik ili vršitelj bilo koje druge dužnosti koji je izgubio izbore. Zbog toga jer je izgubio izbore, znade se da odlazi i treba obavljati svoju funkciju u okviru onoga što je nužno, ne započinjati velike i bitne mjere, posebno ne one koje bi obvezivale budućeg predsjednika, a novi predsjednik ne može opozvati pomilovanje”, izjavio je Smerdel.

Pomilovanja su bila tek jedan od problematičnih aspekata mandata Grabar-Kitarović.

U veljači 2016. godine, godinu nakon stupanja na dužnost, raspustila je Komisiju za pomilovanja koja je donijela niz kontroverznih odluka – pomilovala je tajkuna Leona Sulića, Danka Seitera, člana uprave Karlovačke banke kada je oprošten kredit jednom od predsjedničinih donatora, pa dileru Vanji Goldbergeru čije su pomilovanje mediji objasnili njegovom bliskošću s Vladimirom Šeksom. No, dvojbenu ovlast pomilovanja Grabar-Kitarović nastavila je koristiti ne samo nakon ukidanja Povjerenstva nego čak i poslije gubitka izbora.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.