Foto: CROPIX

JE LI OVO POČETAK KRAJA? Građani sve manje vjeruju predsjednici…

Autor: Dnevno

Iako je u rujan izgubila više od tri posto (3,31 %) potpore birača, aktualna bi predsjednica osvojila drugi mandat, da su izbori bili održani jučer. Kolinda Grabar-Kitarović dobiva 49 %, a Zoran Milanović 44,1 % glasova.

Razlika među njima manja je od pet posto (4,9%) pa je ovo HRejting, koji pokazuje da bi neodlučni birači mogli biti presudniNjihov je broj narastao za gotovo 2,5 % u odnosu na rujan i trenutačno ih je gotovo sedam posto (6,90 %), javlja HRT.

Velika većina (61,4 %) glasača trećeplasiranog iz 1. kruga Miroslava Škore, u drugom bi, očekivano, poduprla HDZ-ovu kandidatkinju, ali bi ih gotovo 30 posto (29,2 %) zaokružilo Zorana Milanovića. Kod onih koji podupiru Mislava Kolakušića obrnuto je: glasovi njih polovine (50 %) otišli bi SDP-ovu kandidatu, a oko 30 % (30,6 posto) aktualnoj predsjednici.

Sraz Kolinde Grabar-Kitarović i Miroslava Škore završio bi otprilike isto kao sraz Grabar-Kitarović i Milanovića, s otprilike jednakim postocima. HDZ-ova bi kandidatkinja u 2. krugu pobijedila Miroslava Škoru. Rezultat bi bio: 49,4 % za Grabar-Kitarović i 44 % za Miroslava Škoru. Uz napomenu da je Škori potpora u odnosu na rujan znatno više porasla (2,35 %) nego aktualnoj predsjednici (0,21 %).

Iako je u ovom srazu razlika među protukandidatima malo veća nego kod prvog duela – 5,4 %, neodlučni birači i ovdje bi mogli znatno utjecati na konačni rezultat. Broj im se, istina, smanjuje u odnosu na rujan (-2,56 %), ali ih je i dalje više od šest posto (6,60 %). Ako je suditi prema HRejtingu, Miroslav Škoro taj je koji bi profitirao od Zorana Milanovića, ali i od Mislava Kolakušića. Više od 56 posto (56,3 %) Milanovićevih birača iz 1. kruga, u drugom bi se odlučilo za Škoru, a manje od 35 % (34,6 %) za Grabar-Kitarović. Slično je i s Kolakušićevim biračima. Njih više od polovine (52,5 %) je za Škoru, a točno 39 % za Grabar-Kitarović.

Anketu je za HRT provela agencija Promocija Plus od 14. do 18. listopada na uzorku od 1400 ispitanika, prema načelu – cijela Hrvatska jedna izborna jedinica. Statistička je pogreška +/- 2,62 posto, a razina pouzdanosti 95 %.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.