Foto: Luka Gerlanc / CROPIX

JE LI OVO MOGUĆE? MINISTAR SVE PRIZNAO: Božinović otkrio sve o migrantima! Tko se krije među njima?

Autor: dnevno.hr

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović posjetio je Grabovac, operativno mjesto za koordinaciju rada policijsnih snaga u zaštiti vanjske granice prema Bosni i Hercegovini.

” Ovdje ste mogli vidjeti izdvojeno mjesto hrvatske policije koje je u funkciji zaštite hrvatske granice. Koordinirali smo više rodova hrvatske policije, koristimo i specijalnu i interventnu policiju, kriminalističku također, svi oni djeluju u sinergiji i radimo na sprječavanju ilegalnog ulaska na hrvatski teritorij ”, rekao je ministar Božinović. Kako je priznao, uz pomoć EU uspostvkjen je orostor uz Topusko, Rakovicu i prema Donjem Lapcu. ”Uz stopostotno financiranje EU smjestili smo policiju uz granicu, naši policajci imaju vrhunske uvjete smještaja i prehrane i mogu djelovati brzo. Mogu reći da je hrvatska policija jedna od najsposobnijih i najbolje opremljenih policija koja štiti najdulju kopnenu vanjsku granicu Europske unije. Za smještan i prehranu policajaca od EU dobivamo dva milijuna eura godišnje”, izjavio je Božinović za 24sata. Kako je dalje kazao, radi se o terenu kojega je teško pokrivati zbog guste šume, a za takve uvjete potrebni su nam najsposobniji policajci, ali i najbolja oprema. ”Ove godine uhitili smo oko 380 krijumčara, svi će odgovarati pred hrvatskim sudovima. Sigurnost je ovdje na jednoj od najviših razina u Europi. Iz dana u dan tehnički jačamo hrvatsku granicu, dobit ćemo i novu opremu što je potrebno kako bismo održali taj nivo. U dvije godine ukupno smo povukli oko milijardu kuna iz europskih fondova. Čim završi jedan natječaj, idemo u pregovore i tražimo sredstva iz EU za dodatne projekte. Naravno, radimo u koordinaciji i s drugim institucijama u Hrvatskoj. Radimo stručno i uz motivirane ljude koji vode policijski sustav i siguran sam da građanima Hrvatske možemo poručiti da su sigurni”, poručio je Božinović, a potom komentirao i kamp Vučjak, nedaleko od Bihaća na samoj granici s Hrvatskom.

”To je odluka njihovih vlasti, smjestili su ih na prostoru koji šalje samo jednu poruku, a to je ‘idite prema Hrvatskoj’. Kad bi oni ušli u Hrvatsku, veći dio njih bi ostao, jer ih u Europi nitko ne bi primio. Mi smo uvijek za pomoć izbjeglicama, ljudima u stvarnoj potrebi. Ali kao što ste mogli vidjeti po slikama iz kampa u BiH, nema ni žena ni djece ni obitelji, to su sve mladi muškarci u najboljim godinama koji kažu da žele u zapadnu Europu raditi. Dok Europa ne kaže da mogu doći kod njih raditi, Hrvatska si neće dopustiti da postane ‘hot-spot’ niti ćemo dopustiti ilegalne prelaske granice. Mi smo toga svjesni, ali imamo dovoljni ljudi, dovoljno tehnike, mobilni smo i možemo odgovoriti na svaki izazov”, rekao je  Božinović.

Autor:dnevno.hr
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.