13.05.2017., Bleiburg, Austrija - Sredisnja komemoracija zrtvama bleiburske tragedije i zrtvama hrvatskog kriznog puta povodom 72. obljetnice bleiburske tragedije na Bleiburskom polju. Organizator Komemoracije pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora je Pocasni bleiburski vod, a liturgije, u ime HBK-a i BK-a BiH, Ravnateljstvo dusobriznistva za Hrvate u inozemstvu na celu s dr. Tomislavom Markicem. Nakon spomen-mise koju predvodi mons. dr. Djuro Hranic, djakovacko-osjecki nadbiskup, predvidjena je molitva za zrtve islamske vjere, zatim prigodni govori te polaganje vijenaca. Goran Maric, Goran Jandrokovic, Dragan Covic. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Jandroković danas polaže vijence za žrtve Bleiburga

Autor: Dnevno

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković položit će vijence u spomen žrtvama Bleiburga i hrvatskog križnog puta, a na središnju komemoraciju u subotu poslat će Antu Sanadera, saborskog zastupnika i predsjednika Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove Hrvatskoga sabora.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović posat će predstojnicu svog ureda Anamariju Kirinić.

Jandroković će s polaganjem vijenaca početi danas u 10 sati kod Spomen-obilježja i grobnice žrtava poraća na groblju Dobrava (Tezno) kod Maribora, nastavit će se u 11,30 kod Spomen-obilježja na Bleiburškom polju, a u 14,30 vijence će položiti kod Spomen obilježja u Macelju.

Državni vrh ove godine neće na službenu komemoraciju u povodu 74. godišnjice bleiburške tragedije kojoj je pokrovitelj Hrvatski sabor, pa premijer Andrej Plenković u ime Vlade RH šalje ministra branitelja Tomu Medveda i ministra uprave Lovru Kuščevića. Sabor svake godine za ovaj događaj izdvoji pola milijuna kuna.

Ove godine na Bleiburgu neće biti političkih govora, a svetu misu neće govoriti niti jedan hrvatski biskup nakon što je biskupijski administrator u Klagnfurtu Engelbert Guggenberger to zabranio, a mjerodavne kotarske vlasti u Voelkermarktu bleiburšku komemoraciju okarakterizirale kao javni skup.

Za subotu su najavljena i dva prosvjeda protiv komemoracije, a  za sada je dopušten samo jedan. Prvi organizira Martin Diendofer iz Neovisne ljevice (Unabhängige Linke) koji se održavase u samom Bleiburgu i već je dobio dozvolu policije.

Drugi prosvjed organizira bivši zastupnik stranke Zeleni Karl Oellinger, no taj nije dopušten jer predviđa mimohod na samom Lojbaškom polju (Loibacher Feld). Pretpostavlja se da policija strahuje od direktnog sukoba sa sudionicima komemorativnog skupa na Lojbaškom polju.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.