Robert Anic/PIXSELL

Iz Hrvatske lutrije sve demantiraju! Radnica za Dnevno: ‘Dobila sam otkaz, druga radnica već je čekala da sjedne na moje mjesto’

Autor:

”Radnica sam Hrvatske lutrije 24 godine, a prije tri mjeseca točnije, u siječnju u jutarnjim satima, u toku mojega radnog vremena pozvana sam kod direktora sektora, gdje mi je uručena odluka o oslobađanju dolaska na posao do rješenja o poslovno uvjetovanom otkazu, a druga radnica je već čekala da sjedne na moje radno mjesto”, tvrdi to za naš portal bivša djelatnica ova tvrtke uz opasku da je odluka koja joj je uručena bila trenutna te da je uz nju bez posla ostalo još 25 ljudi, dok je kako navodi u Upravu primljeno njih preko 80 jer Mario Musa čini što ga je volja. Budući da se radničko vijeće jednoglasno nije složilo s njenim otkazom, kako navodi naša sugovornica, uskoro se kreće na ročište, jer je tvrtka njih tužila pa se na sud ide preko radničkog i pravnice iz sindikata.

”Kako mi je rečeno to je formalnost, a onda ja kada dobijem otkaz moram dokazivati zašto je moje radno mjesto ukinuto, a na njemu radi žena izvana, iako po zakonu šest mjeseci ne smije biti nitko primljen, to je sve skuhao direktor sektora logistike Željko Fadljević, koji radi prljave poslove vezano za nabavu, a novi se primaju preko voditeljice ljudskih potencijala Helene Perić.

Uz to, Dalibor Jelavić koji je prije dvije godine otišao iz Lutrije uz veliku otpremninu sada kada je Musa došao vraćen je na posao”, kaže naša sugovornica. Komentar na njenu priču, ali i spominjanje djelatnika koji su dobili otkaze potražili smo i u Hrvatskoj lutriji iz koje se svi navodi osporavaju.

”Sukladno strateškim smjernicama poslovanja Hrvatske Lutrije, koje su definirane Strategijom za razdoblje 2018. – 2022. godine, prošle je godine izvršena reorganizacija poslovanja. Novim organizacijskim ustrojem definirane su organizacijske cjeline sukladno promjenama organizacijske povezanosti srodnih procesa rada i međuzavisnosti funkcija, uvedene su nove organizacijske cjeline, nove kompetencije i redefinirana radna mjesta u skladu s trendovima industrije.  Sukladno novom ustroju radnih mjesta, radnicima su ponuđeni novi ugovori o radu.

Radnici koji nisu prihvatili ponuđena radna mjesta, dobili su otkaz ugovora o radu iz poslovno uvjetovanih razloga uz pripadajuću otpremninu.  Netočan je navod da je 25 radnika dobilo otkaze. Radi se o 7 radnika koji nisu prihvatili ponuđena radna mjesta, a postupak sukladno zakonskoj proceduri, provela je Služba ljudskih potencijala.

Netočni su i pretenciozni navodi koji slijede – kako po pitanju broja (novo)zaposlenih tako i načina. Ne postaji „automatizam“ ni (samo)volja već procedura zapošljavanja koju sukladno Zakonu o radu i pratećim podzakonskim aktima (Pravilnicima) provodi nadležna Služba (ljudskih potencijala).

Netočan je navod da je radnica Sektora logistike (iz Mlake) novozaposlena – radnica radi u Hrvatskoj Lutriji punih 14 godina odnosno od 2005. godine (!). Netočan je i zlonamjeran navod o odlasku iz Hrvatske Lutrije uz veliku otpremninu imenovanog radnika Hrvatske Lutrije.

Obzirom na aktualne propise o zaštiti osobnih podataka, nismo u mogućnosti iznositi činjenice vezane za konkretne radnike. Međutim, ističemo kako Hrvatska Lutrija u odnosu na prava i obveze iz radnog odnosa postupa sukladno važećim propisima i internim aktima jednako u odnosu na sve radnike. Nije na odmet dodati da se radi o radniku neupitne stručnosti i iskustva kad su u pitanju igre na sreću na automatima i u casinima – jedan je od rijetkih licenciranih instruktora casino igara u RH, glavni tajnik Hrvatske udruge priređivača igara na sreću, po struci inženjer arhitekture, otac četvero djece i Hrvatski branitelj”, zaključili su iz Hrvatske lutrije.

Autor:
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.