Photo: Dino Stanin/PIXSELL

INCIDENT U SUKOŠANU Građani napali zaposlenike DHMZ-a zbog radara

Autor: dnevno.hr

S obzirom na to da Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) planira projekt METMONIC koji se u cijelosti financira iz fondova EU i koji za cilj ima modernizaciju meteorološke motriteljske mreže u RH, DHMZ krenuo je s pripremama i nisu očekivali da će njihovi zaposlenici na edukativnom skupu biti napadnuti od strane nezadovoljnih građana, piše Dalmacija danas

Iz navedenog razloga u ponedjeljak u osnovnoj školi Debeljak kod Sukošana organiziran je edukativni skup na kojemu su stručnjaci DHMZ-a trebali ljudima pojasniti svrhu postavljanja radara na Jadran, odnosno u njihov kraj, stručno razjasniti da nema bilo kakve opasnosti po ljudsko zdravlje i odgovoriti na sva pitanja koja javnost može zanimati, međutim zaposlenici DHMZ-a nisu očekivali ono što se dogodilo.

Na sastanku u ime DHMZ-a su bili dr.sc.Nataša Strelec, bivša ravnateljica Zavoda i voditeljica projekta METMONIC i kolega Zvonko Komerički, iz tehničke službe DHMZ-a koji postavlja i održava sve naše radare, ali i dva radara u susjednoj Sloveniji, 30-ak Sukošanaca i načelnik Općine Ante Martinac, te član Crometeo tima, prof. Ivan Toman, inače autor projekta i meteo aplikacije MeteoAdriatic koji je ispričao što se dogodilo portalu Dalmacija danas.

“Nevjerojatno. Sve je bilo na rubu fizičkog obračuna. Srećom, načelnik je na vrijeme shvatio o čemu se radi pa je na vrijeme prekinuo skup”, izjavio je Toman.

“Sve je počeo prezentacijom projekta od strane Nataše Strelec. Govorila je koje su koristi postavljanja radara, gdje će se postaviti. Upadi su počeli i prije kraja njene prezentacije, ali nekako je uspjela privesti prezentaciju do kraka. Onda je bilo zamišljeno da ljudi DHMZ-u postavljaju pitanja. Moram kazati da je većina prisutnih bila starijeg godišta. Prije bih rekao da su to bili verbalni napadi, a nikako pitanja. Jedan od najčešće spominjanih “argumenata” bilo je obolijevanje od raka. Požalili su se da im je zadnjih 10 godina od raka umrlo čak 60 mještana i da povezuju s postavljanjem antena na brdu Sukošan. Tvrde da na brdu sada postoje 22 antene”, opisao je prof. Toman početak prezentacije.

Zaposlenici DHMZ-ovci su pojasnili razliku zračenja između telekomunikacijskih anketa i radara, gdje radar uopće svojim elektromagnetskim snopovima zraka ne skenira horizontalno, nego snop ide prema nebu.

Dr.sc.Nataša Strelec navela je kako da postoje službe koje mjere zračenje i da je sve lako mjerljivo, ali prisutni Sukošanci su odgovarali kako se te službe može potkupiti. Prof. Toman je naveo kako su im predložiti da sami onda naruče stručnjake koji mjere radijaciju, ali njih nije zanimala rasprava nego samo neargumentirano napadanje. Kako bi razuvjerili građane, zaposlenici DHMZ-a pokazali su im primjere gdje radari postavljeni usred grada, kao u Budimpešti.

“Nosite li mobitele uz tijelo, držite li ih često u blizi glave? Pušite li? – upitali su DHMZ-ovci okupljene, postavljajući daljnje pitanja zašto ne bace mobitele ili cigarete kada mogu biti ugroza zdravlju., međutim prisutni Sukošanci su imali ponešto drugačije argumente.

“Znate da su Bibinjci žestoki i da bi od njih dobili batina, zato ste odlučili lokaciju promijeniti iz Bibinja u Sukošan,” komentirali su lokaciju planiranog radara.

“Terenski nije svejedno gdje će se postaviti radar, a Sukošan je odgovarao i zbog dobre pozicije i zbog sređenih imovinsko-pravnih odnosa”, odgovorili su iz DHMZ-a.

“Nećemo vam mi to dozvoliti”, prema riječima prof. Tomana počeli su vikati neki od prisutnih građana te su pale i nove neugodne verbalne prijetnje, piše portal Dalmacija danas.

Zbog neugodne situacije prisutni zaposlenici DHMZ-a počeli su spominjati i zaštitu od strane policije, međutim tada je reagirao načelnik prekinuvši skup i najavivši da će se Sukošanci po ovom pitanju vjerojatno izjasniti na lokalnom referendumu.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.