Arhiva

Imamo dokaz! Ugledni investicijski fond pere novac mafije!

Autor: Marin Vlahović

Nakon kraće stanke, nastavljamo priču o Miri Ćalušiću, najvećem kamataru u povijesti Hrvatske, koji je u svom lihvarskom biznisu,  surađivao s pojedinim bankarima, brokerima, pa čak i budućim konzultantima Agorkora.

Od službene smrti do novog pokušaja pljačke

Prije više od godinu dana, Miro Ćalušić, navodno je umro u Bosni i Hercegovini, što smo doveli u pitanje, objavom nelogičnih i kontradiktornih nalaza obdukcije, kao i fotografijama Ćalušića u bijegu. Pravno gledano, službena smrt, nije spriječila samo pravomoćnu osudu i izdržavanje kazne, nego je omogućila lihvarskoj mafiji i alternativne puteve zadržavanja opljačkane imovine oštećenika. Ponavljamo, radi se o imovini koja prelazi 50 milijuna kuna vrijednosti. Da podsjetimo, prije mjesec i pol dana, o spomenutom slučaju, pisali smo sljedeće:

Miro Čalušić, navodno je umro 14.03.2018. oko 2.30h u tomislavgradskoj bolnici,  a već nekoliko sati kasnije, njegov odvjetnik je na Županijski sud u Zagrebu donio potvrdu o smrti. Lijes je prešao granicu, ali ga nitko nikada nije otvarao. Tu je i nalaz obdukcije na kojoj patolog pronalazi oba testisa, iako je Čalušiću jedan testis, kirurški odstranjen, prilikom operacije. U jučerašnjem tekstu, iznijeli smo sve svoje sumnje, ali i konkretne dokaze koji ih potkrepljuju.“

Nakon toga, na scenu stupa javna bilježnica Lucija Popov, koja kompletno imovinu, neovisno o poreznim dugovima, istrazi USKOK-a, policije i sudskim presudama, prebacuje na Franu Ćalušića, oca Mire Ćalušića, koji prema našim saznanjima, u stvari, oduvijek rukovodi obiteljskim poslom lihvarskih prijevara. To potvrđuju i sve daljnje radnje, koje u njegovo ime poduzimaju odvjetnici otac i sin Raić. S obzirom da su se i sami našli u pravnim problemima, pomaže im mladi odvjetnik Frano Barović.

U zadnje vrijeme, upustili su se u svojevrsnu utrku s vremenom, tokom koje pokušavaju biti brži od Državnog odvjetništva i suda. Naime, svjesni su da će se imovina vratiti oštećenicima i zato pokušavaju zamesti sve tragove, i posrednim putem, prodati otete nekretnine. Na vrhu piramide ove zločinačke organizacije, nalazi se Frano Ćalušić koji suradnicima izdaje zadužnice, pomoću kojih oni tobože preuzimaju „njegove“ nekretnine, zaobilazeći pritom sudske mjere o zabrani raspolaganja imovinom,  kao i druge stvarne vjerovnike, poput Porezne Uprave, ali i nekih fizičkih osoba.

Modus operandi kriminalne organizacije

Neke otete nekretnine, nalaze se i fizički u njegovom posjedu. Na primjer, kuću od ukupno 6 apartmana u Trogiru, bespravno je zaposjeo Tonči Radonić, kojeg je prema našim izvorima, godinama ranije, raskućio upravo Miro Ćalušić. Policija je nedavno ukinula boravište Radoniću i poništila mu osobne dokumente koji glase na adresu u Trogiru, no Radonić i dalje odbija napustiti objekt. Frano Ćalušić,  „Capo tuti di capi“ , ove mafije, pokušava i na druge načine doći do velikih iznosa novca.

Sve zaposjednute i otete kuće, osigurane su kod različitih osiguranja, a Frano Ćalušić, pojavljuje se kao korisnik polica osiguranja. Kuće se planski devastiraju. Također, podmeću se i požari, kao u poznatom slučaju kuće, u Bjelolasičkoj ulici u Zagrebu. Mediji su tada objavili vijest kako je kuća kamataru zapaljena, najvjerojatnije iz osvete. Radilo se o pogrešnoj informaciji. Prije svega, ta kuća nije pripadala Ćalušićima, već je oteta putem lihvarskih ugovora, što je na sudu i dokazano. Isto tako, bila je dobro osigurana. Uz Miru Ćalušića, korisnik police, jedan je ugledni bankar, o čemu ćemo pisati u narednim tekstovima.

Ali vratimo se na fantomske zadužnice, koje Frano Ćalušić izdaje osobama od povjerenja. Među tim suradnicima, našao se i izvjesni Ivica Jolić, rođen u Tomislavgradu, s prebivalištem u Gradićima pored Velike Gorice. Kao Jolićev odvjetnik, koji tobože kreće u ovrhu imovine Frane Ćalušića, ponovno nastupa Ćalušićev glavni odvjetnik, Zvonimir Raić. U Državnom odvjetništvu, policiji i USKOK-u, svjesni su ovih pravnih marifetluka i kriminalnih radnji, pa se postavlja pitanje, što se čeka s policijskom akcijom?

Odgovor na ovo pitanje, krije se iza otkrića o misterioznoj i nadasve službenoj smrti Mire Ćalušića, koja je trebala zakopati i cjelovitu istinu o cijelom predmetu, kao i zaustaviti daljnje istražne radnje. O povezanosti obitelji Ćalušić s Zagrebačkom bankom, svjedoči i dokument koji ekskluzivno objavljujemo. Miro Ćalušić, čini se, imao je odlične kontakte s istaknutim bankarima iz Zagrebačke banke, a u prilog tome govore i njegova ulaganja u „Private world“, investicijski fond Zagrebačke banke. Zakonski spomenuti udjeli, pripadaju Republici Hrvatskoj jer se Ćalušići nalaze među najvećim poreznim dužnicima u državi. Drugo, tu je i pitanje porijekla imovine, koja je prema službenim istragama i sudskim presudama, u dobroj mjeri, rezultat kriminalnih radnji.

Zagrebačka banka, poslovni partner osuđenog lihvara

U tom kontekstu, možemo govoriti da Zagrebačka banka sudjeluje u pranju mafijaškog novca.

Sve je vidljivo iz dokumenta koji objavljujemo, i svatko može pratiti kronološki slijed inkriminirajućih postupaka javne bilježnice Lucije Popov, odvjetnika Zvonimira Raića i glavnog nalogodavca i nasljednika imovine, Frane Ćalušića. Zbog problema s Poreznom upravom i USKOK-om, Frano Ćalušić u igru u ubacuje individue poput Ivice Jolića koji preuzima investicijske udjele temeljem bjanko zadužnica. Navedene financijske malverzacije, odvijaju se u realnom vremenu. Na žalost, institucije obično djeluju retroaktivno, što otežava sprečavanje kaznenih djela i donošenje pravomoćnih presuda.

Doduše, u cijeloj priči, postoje i neki drugi elementi koji otežavaju istragu. Tu se radi o već navedenim vezama Ćalušića s pojedinim bankarima iz Zagrebačke banke. Ti pojedinci, pojavljuju se i kao pregovarači u  tajnovitim poslovnim transakcijama, nekih javnosti poznatih osoba, znači istaknutih društvenih i političkih aktera, i dubinska istraga predmeta „Ćalušić“, mogla bi proizvesti i određene političke konzekvence za trenutnu vladajuću strukturu. Zato i vijesti o konačnom pozitivnom ishodu za sve oštećenike, treba uzimati s rezervom, jer se možda radi i o još jednoj kupovini vremena, od strane krtica u pravosuđu, koje čitavo vrijeme surađuju s ovom kriminalnom organizacijom.

Autor:Marin Vlahović
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.