KBC Split, Facebook

HRVATSKU NAPUSTILO 1655 LIJEČNIKA, KBC SPLIT NEDAVNO JEDAN OD NAJBOLJIH KIRURGA

Autor: Dnevno

U posljednje vrijeme hrvatsko zdravstvo pati od kroničnog pomanjkanja liječnika, medicinskih sestara i ostalog bolničkog osoblja. Više ne govorimo od nekoliko desetaka liječnika manjka u državi, sada govorimo o nekoliko desetaka liječnika manjka u svakoj bolnici. Stanje je, u najmanju ruku, alarmantno.

Naši najbolji liječnici odlaze izvan Hrvatske jer ondje imaju bolje uvjete, a čak postoje i agencije za pronalazak iskusnih liječnika i kirurga koji ih odvode iz Hrvatske. U KBC-u Split tako više ne radi Kanito Bilan, kirurg, subspecijalist traumatolog, koji je nedavno počeo raditi u jednoj norveškoj bolnici.

“Kanito je izvrstan liječnik, jedan od najboljih kirurga s kojim sam radio u splitskoj bolnici. Otišao je u Norvešku i koliko čujem iznimno je zadovoljan, i uvjetima i plaćom koja je neusporedivo veća nego kod nas. Da bi ga primili morao je uspješno položiti norveški jezik, zatim nostrificirati diplome i još neke provjere, a to je sve trajalo oko četiri mjeseca. Sve mu je to organizirala agencija, a u Norveškoj su mu priznali zvanje ortoped-traumatolog” – kaže za Slobodnu splitski liječnik, koji također razmišlja o odlasku iz Splita.

Jedan od Bilanovih pacijenata navodi da je prava šteta zbog toga što taj liječnik nije više u splitskoj bolnici, jer je, kaže, oličenje profesionalnosti i medicinara koji zaista živi svoju struku.  “Ja sam jedan od zadnjih koje je on operirao. Stavio mi je umjetni kuk i hvala mu jer je operacija prošla bez greške – govori taj njegov bivši pacijent.”

Iz Slobodne su kontaktirali i kirurga Bilana. Potvrdio je da odnedavno radi u bolnici u norveškom gradu Namsosu. Izjavio je da je iznimno zadovoljan te svojim kolegama u Splitu poželio puno uspjeha u budućem radu. Na pitanje postoji li mogućnost da se vrati samo je rekao: kad budem u penziji.

A koliko je liječnika do danas napustilo Hrvatsku?


Podaci Hrvatske liječničke komore, navodi Smiljana Škugor Hrnčević, glasnogovornica Komore, pokazuju da je od ulaska Hrvatske u EU ukupno 1655 liječnika zatražilo izdavanje potvrda u svrhu priznavanja njihovih stručnih kvalifikacija u drugim zemljama, od toga u zadnjih godinu dana njih 218.

“Od ulaska Hrvatske u EU, njih 680 prekinulo je radni status u Hrvatskoj, od toga zadnju godinu dana njih 136. Od tih 680 liječnika koji su prekinuli radni status u Hrvatskoj, njih 458 HLK-u je prijavilo da radi u inozemstvu. Najčešće države odlaska su Njemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo, Irska, Austrija i Švedska, a najčešće specijalizacije su anesteziologija, interna medicina, opća kirurgija, radiologija i psihijatrija – kaže Škugor Hrnčević.

Razlog odlaska su naravno premale plaće i loši uvjeti u Hrvatskoj. U Švedskoj i Norveškoj liječnici specijalisti znaju dobivati bruto plaću između 10 i 12 tisuća eura, u što se ne ubrajaju prekovremeni sati. Troškovi života u manjim norveškim gradovima nisu bitno veći od primjerice troškova života u Zagrebu i Splitu. S druge strane, specijalist s dežurstvima u nekoj hrvatskoj bolnici dobije do 1500 eura, pa je onda jasna računica zašto nam ljudi odlaze.

Autor:Dnevno
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.