HrTurizam

Hrvatska nakon pet godina ima pad broja noćenja u predsezoni za 2,6 posto

Autor: Dnevno

Pravo stanje i brojke za turističku predsezonu bit će poznati kad završi tekući mjesec lipanj no već se sad može reći, prvi službeni podaci  iz Hrvatske turističke zajednice otkrivaju da je turizam u razdoblju od siječnja do kraja svibnja, u odnosu na lani, malo podbacio, no da ipak još nema razloga za paniku.

Podaci o broju dolazaka turista u razdoblju od siječnja do svibnja 2019 , pokazuju da je Hrvatska ostvarila blagi rast od malo manje od 3 posto, no s druge strane, bilježi se pad broja noćenja, u iznosu od 2,6 posto. Što bi značilo da se turisti u Hrvatskoj zadržavaju kraće nego inače. To je prema podatcima HTZ-a po prvi nakon 2014. godine da Hrvatska u razdoblju predsezone bilježi pad broja noćenja.

No takve brojke utjecalo je više faktora: “Od vrlo lošeg rasporeda blagdana do izrazito lošeg i kišovitoga vremena tijekom svibnja, a u konačnici ne možemo zaboraviti ni činjenicu da se na tržište vratila konkurencija iz Turske, Tunisa i Egipta, koja je sigurno imala utjecaja na rezultate. Za razliku od prijašnjih godina, kada su gosti, zahvaljujući rasporedu blagdana, u predsezoni mogli koristiti nekoliko kraćih odmora, ovaj put zbog blizine Uskrsa i Praznika rada 1. svibnja sve se spojilo u jedan veći odmor, a kiša je potom rastjerala kampere. Sve u svemu, kad se to zbroji, mislim da je rezultat, zapravo, dobar i na razini očekivanoga” pojasnio je direktor konzultantske tvrtke Horwath HTL Siniša Topalović, a prenosi Jutarnji.hr

Prema službenim podacima HTZ-a, Hrvatsku je u prvih pet mjeseci ove godine posjetilo ukupno 3,7 milijuna gostiju (malo manje od 3 posto, odnosno 100 tisuća posjetitelja više nego u prvih pet mjeseci 2018. godine), dok je noćenja ostvareno 11,3 milijuna, oko 300 tisuća manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

U brojkama to izgleda ovako:

– siječanj – svibanj 2018. 3,6 milijuna dolazaka i 11,6 milijuna noćenja


– siječanj – svibanj 2019. 3,7 milijuna dolazaka (+3%) i 11,3 milijuna noćenja (-2,6%)

– svibanj 2019. – 1.6 milijuna dolazaka (-5,8%) i 5,7 milijuna noćenja (-11%)

– svibanj 2018. – 1,7 milijuna dolazaka i 6,4 milijuna noćenja

Autor:Dnevno
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.