Pixabay

HRVATI NE ŽELE RADITI? Jadranski ugostitelji u panici! Radnika nema ‘ni za lijek’

Autor: Dnevno

Hrvatska je ove godine već digla kvote za strane radnike na 65.100, no ugostiteljima njihov dio, izgleda, nije dovoljan, piše Jutarnji list. Iako sezona još nije uhvatila puni zamah, hotelijeri, ugostitelji i ostali djelatnici u turizmu gotovo su posve iskoristili odobrene kvote. Zbog toga su prošli tjedan Vladi uputili i pisani apel.

Pismo su potpisale Hrvatska udruga turizma (HUT) na čelu s bivšim ministrom turizma Veljkom Ostojićem i Hrvatska udruga poslodavaca (HUP), koje od premijera Andreja Plenkovića i Vlade traže dodatnih 4.500 čime bi se kvota u ovom sektoru popela na gotovo 20.000.

Kako pipe Jutarnji list hotelijerima, hoteljerima najviše nedostaje pomoćnih radnika, o čemu su poslali upozorenje još 22. svibnja.

Predsjednik HUT-a Veljko Ostojić nije htio komentirati zahtjev udruga upućen Vladi.

Naime, od 15.600 ukupnih kvota u sektoru turizma i ugostiteljstva, raspoloživo je još samo 3000.


Ministarstvo rada neslužbeno poručuje da stalno raspravljaju o stanju na tržištu rada i da zasad ne misle da je potrebno povećati kvote za uvoz stranih radnika te ističu da se prvo treba angažirati svu dostupnu domaću radnu snagu.

“Hrvatski zavod za zapošljavanje proveo je anketu i trenutačno je na burzi oko 1600 ljudi koji su izrazili spremnost za rad u sezoni. Postoji i prostor za zapošljavanje umirovljenika, zasad ih je zaposleno oko 12.300, a 70 posto poslodavaca koji su tražili kvote, nisu se uopće javili HZZ-u kako bi pokušali naći domaću radnu snagu”, tvrde iz Ministarstva rada.

No, neki od hotelijera tvrde kako to nije točno.

“Svi hotelijeri koji su ove godine trebali radnu snagu prije nego što su zaposlili strance, zaposlili su raspoloživo domaće stanovništvo. Naravno da su tražili pomoć od Zavoda jer im je zapošljavanje domaćeg, posebno lokalnog stanovništva znatno jeftinije kad je riječ o smještaju i ostalim troškovima. Ako na burzi rada doista ima toliko nezaposlenih koji žele raditi u turizmu, onda treba postaviti pitanje što uopće radi HZZ i zašto te radnike nije uputio na slobodna radna mjesta kojih je napretek”, rekli su za Jutarnji list.

A možda je ipak riječ o “staroj hrvatskoj pojavi – svoj sili radno sposobnog stanovništva koje zapravo ne želi raditi, a ponajmanje ne u turizmu”, dodali su.

Autor:Dnevno
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.