Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

HRVATI kao NATO-vi pit bull terijeri: NAJBROJNIJA STRANA VOJSKA NA GRANICI S RUSIJOM!

Autor: Robert Valdec

NATO je, čini se, od Hrvatske, odnosno Hrvatske vojske, krenuo stvarati svog malog pit bull terijera, sudeći bar po letimičnoj analizi sastava oružanih snaga država NATO-a razmještenih u Litvi i Poljskoj, tik uz granicu s Rusijom, s njenom Kaljingradskom enklavom.

Večernji list od ponedjeljka, naime, pod masnom je egidom ‘Na ruskoj granici’, uz veliki tekst o našim momcima poslanim štititi tuđe interese daleko od Domovine, objavio i broj vojnika pojedinih kontingenata.

Hrvata je tako, u dvije vojne baze, jednoj u Litvi, a drugoj u Poljskoj, ukupno 258. Uz osobno naoružanje, standarde HS pištolje i VHS jurišne puške, naši su vojnici na sjever EU dovukli i 12 Patria (svaku smo platili po 3 milijuna dolara) te višecjevni bacač raketa ‘Vulkan’.

Možda broj od 258 vojnika, dočasnika i časnika ne zvuči na prvu senzacionalno, no usporedbom broja vojnika iz drugih država poslanih na rusku granicu, u odnosu na broj stanovnika, veličinu Oružanih snaga, a posebice na količinu novca koji svaka od tih država odvaja za svoju vojsku, Hrvatske oružane snage daleko su najjače i najbrojnije u toj misiji.

Tako, primjerice, Hrvatska, sa svojih nešto malo više od četiri milijuna stanovnika, 15.000 vojnika i s godišnjim vojnim proračunom od 4,4 milijarde dolara, ima u Litvi i Poljskoj tek 18 vojnika manje od Francuske. Čiji je vojni proračun čak osam puta veći, oružane snage četiri puta brojnije, a broj stanovnika 17 puta veći. K tome, Francuzi su u misiju poslali pripadnike Legije stranaca, među kojima, uz druge strance posve sigurno ima i naših dečki.

Najbrojniji su, naravno, Amerikanci, njih čak tisuću. Dakle, ima ih čak četiri puta više od naših. Na stranu što je njihov vojni proračun gotovo 150 puta veći od našeg, ukupan broj vojnika 70 puta, a stanovnika više od 80 puta.

Brojni su i Njemci – njih 455, ima ih skoro za 200 više od naših. No, njemačka vojska po svoj prilici kod kuće manje osjeća njihovu odsutnost budući da njemačke Oružane snage broje više od 60 tisuća ‘uniformi’.

Ne ulazeći u naše vanjsko političke interese, geostrateške analize, zbunjuje ovakav nesrazmjer u broju naših vojnika u odnosu na ostale u toj misiji NATO-a.

Slična je situacija s brojem naših vojnika i u Afganistanu. Ove godine ukupno će gotovo 600 hrvatskih vojnika pod oružjem biti poslano preko hrvatskih granica. Iz državnog će proračuna za 2018. godinu za tu namjenu biti isplaćeno 180 milijuna kuna. Čak sto milijuna kuna više nego, primjerice, 2016. godine.

I premda su, za razliku od ove litavsko-poljske misije u kojoj sudjeluju naši vojnici, druge misije NATO-a, UN-a i EU puno opasnije– Afganistan, Libanon, Adenski zaljev…, srećom do sada nije bilo poginulih Hrvata. Jedini koji se, prema dostupnim podatcima, nije vratio živ u domovinu je Mario Pavišić, pripadnik Tigrova, koji je prošlog mjeseca preminuo upravo u Litvi.

Autor:Robert Valdec
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.