Photo: Dusko Marusic/PIXSELL

Hrvati iz Njemačke progovorili o svojim sudbinama u autobusu iz Vukovara: Ovo morate pročitati

Autor: dnevno.hr

Teške i kompleksne ljudske sudbine.

Novinarka njemačkog lista Die Tageszeitung Sara Tomšić u reportaži iz autobusa na liniji Stuttgart-Vukovar dotakla se teme koja potresa hrvatsku državu, riječ je dakako o iseljavanju, poglavito mladih ljudi. U svojoj reportaži novinarka podsjeća da su od 2013.godine njema njemačka i hrvatska domovina u istom klubu, koji se zove Europska unija.

”U Hrvatskoj, najmlađoj članici EU odrasta generacija koja ratove u bivšoj Jugoslaviji poznaje samo iz priča”, stoji u Sarinoj reportaži u kojoj nadalje govori da je riječ o mladima koji su rano dobili opciju legalnog rada u Njemačkoj. Ujedno, objašnjava kako je u kontinentalnim djelovima Hrvatsko gotovo nemoguće pronaći posao, a njenu tezu potvrđuju i brojke koje se odnose na stopu nezaposlenosti među mladima, koja iznosi 23 posto, a uz to 2017.godine zemlju je napustilo 80 tisuća hrvatskih građana. Reportažu koju je prenio i Deutsche Welle nadopunuje i dodatnim podacma.

Naime, u Njemačkoj je prema statističkim podacima koncem 2017.godine živjelo oko 400 tisuća Hrvata, koji su po brojnosti na četvrtom mjestu među državlanima članicama EU, a jedan od tih je i Sarin otac podrijetlom iz Štitara, nedaleko od Županje. Kako navodi ova novinarka, njezin je otac 1987.godine, došao igrati nogomet u Stuttgart, oženio se u Njemačkoj te ondje i ostao, nakon što je godinama radio na crno posao dobiva kao krovopokrivač, a zatim i u Daimleru. I Sarin bratić jedan je od onih koji su se doselili u Njemačku, prije dvije godine jer u rodnom mjestu nije zarađivao za pristojan život. I njegova maka radnica je u inozemstvu te se bavi njegom starijih u Austriji dok je ostatak obitelji raseljen po Sloveniji, BiH i Švicarskoj, dok je u Hrvatskoj ostala jedna teta koja radi u općini te se time smatra i sretnicom. Sara koja je odrasla u Njemačkoj u svojoj je reportaži prepričala iskustvo 25-godišnje medicinske sestre iz Vukovara.

Ona već tri godine radi u kuhinji u objektu nedaleko od Stuttgarta, premda razmišlja o povratku u Hrvatsku te joj nedostaje vlastiti dom nije sigurna može li si to priuštiti te od skromne plaće osigurati dostojanstven život svojoj obitelji. Uz to, piše Sara i o mladiću koji također ima 25 godina, a koji je u Njemačkoj igrao nogomet u nekoj nižoj ligi, ugovor mu je istekao, a on bi pak rado ostao. Takvo što ne čudi jer i brat, i sestra mu ne žive više u Hrvatskoj, premda su studirali ekonomiju i veterinu sada žive u Dublinu gdje rade u Burger Kingu.

I muškarac u starijim godinama s novinarkom je podjelio svoju priču, nakon ozljede nije više mogao igrati nogomet na njemačkim terenima pa od tada radi kao čistač zahoda na jednom odmorištu na autocesti. Da nije sve tako jednolično potvrđuje priča mlade žene, kuharice koja je u Njemačkoj prala suđe. Vratila se u Hrvatsku jer ono što je imala u Njemačkoj bio je posao, ali ne i život.

Autor:dnevno.hr
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.