FOTO: Cropix

Grmoja tvrdi da je Jambo prijetio njihovom vjećniku! Jambo za Dnevno: ‘To su klošari!’

Autor: Marin Vlahović

Oporbeni političari zasad nisu htjeli komentirati veliku policijsku akciju protiv zločinačke organizacije koja se bavila trgovinom narkoticima i organizacijom napada na nogometne dužnosnike. U međuvremenu, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, izvan fokusa većine medija, odvija se prava bitka za još jedno veliko i vrijedno zemljište. Kao glavni saveznik HDZ-a pojavljuje se notorni Stipe Gabrić zvani Jambo, koji je vijećniku MOST-a izgovorio znakovitu rečenicu koja podsjeća na klasične mafijaške poruke. Nekoliko dana prije sjednice Županijske skupštine na kojoj je Gabrić navodno izgovorio spornu rečenicu, MOST je iznio svoj stav o spomenutom zemljištu.

“MOST apelira da se u ponedjeljak na županijskoj sjednici Dubrovačko-neretvanske županije podrži važnost prvokupa dviju petina od ukupno 10 000 m2 građevinskog zemljišta unutar obuhvata Ville Rašica. Ovo zemljište u susjedstvu, koje se prostire na 70 000 m2, nastoje pretvoriti u građevinsko, iako pripada Park-šumi Petka, važnom prirodnom resursu. MOST je prije godinu dana ukazivao da su Grad ili Županija trebali kupiti tih 70 000 m2 i da je to od strateškog interesa, a dosadašnji događaji samo potvrđuju da su bili u pravu kada su tvrdili da pravo prvokupa nije propušteno slučajno i bez razloga. Umjesto Grada Dubrovnika ili Dubrovačko-neretvanske županije, čija tvrtka upravlja Park-šumom Petka, ovo zemljište kupuje tvrtka Plavi projekt d.o.o. iz Zagreba, koja se povezuje s poduzetnikom Petrom Pripuzom…” U MOST-u iznose kako je tekao postupak gubitka ovog vrijednog resursa. “Nakon bankrota Stipe Gabrića Jamba koji se, dok je harao Županijom i Gradom, domogao vrijedne šume, pokrenuta je ovrha nad Jambovom imovinom, a onda se pojavila tvrtka Plavi projekt d.o.o. i postala vlasnikom ovog zemljišta a da ga uopće nije platila. Opet je, gle čuda, iznos tražbina prema Stipi Gabriću Jambu, kako u svom rješenju navodi sutkinja koja je vodila ovršni postupak i licitaciju, premašivao iznos od oko 9 milijuna kuna, kolika je bila vrijednost zemljišta. Na kraju je vrijednost zemljišta kompenzirana s Jambovim dugom, a da tvrtka Plavi projekt d.o.o. nije morala ništa platiti. Nije tajna da se nedugo nakon toga tvrtka Plavi projekt d.o.o., obratila Gradu Dubrovniku s prijedlogom da im se omogući gradnja na samo par tisuća četvornih metara tog zemljišta, a da će oni zauzvrat pokloniti preostale kvadrate šume Gradu.” Istovremeno je okončan i postupak povrata dviju petina od gotovo 10 000 četvornih metara građevinskog zemljišta koji se nalaze u samom obuhvatu Ville Rašica, što je Grad Dubrovnik krajem prošle godine pravomoćno izgubio, a zemljište je vraćeno nasljednicima, Leonardu Sayaou Ferreiri Rasici iz Brazila i Renati Rassini iz Italije. Dok Grad i Županija ‘sasvim slučajno’ propuštaju pravo prvokupa 70 000 m2 zemljišta, događaju se zanimljive radnje sa susjednim zemljištem od 10 000 m2 unutar obuhvata Ville Rašica. Tvrtka Rašica Projekt d.o.o., koju vodi Pripuzov odvjetnik Davor Galetović, prodaje svoje 3/5 zemljišta poduzetniku Blažu Petroviću i njegovoj tvrtki GP Brim d.o.o. Ta tvrtka je od zadnjih 450 dana provela 350 u blokadi i stečajnom postupku teškom više milijuna kuna, a njezin promet u zadnje dvije godine samo je nekoliko tisuća kuna, a poslovanje Blaža Petrovića već su obilježile sumnje na bespravne gradnje. Kako bismo zaštitili ovo vrijedno zemljište od devastacije i sačuvali šumu, tražimo da se razmotri odluka o prepuštanju ovog resursa i inzistiramo na nužnosti prvokupa”, poručili su iz MOST-a, što su prenijeli i lokalni mediji na dubrovačkom području.

O navedenom slučaju razgovarali smo i sa zastupnikom MOST-a Nikolom Grmojom, koji nam je potvrdio da je Jambo indirektno zaprijetio njihovu vijećniku Mari Krstiću. Naime, kako tvrde MOST-ovci, Stipe Gabrić Jambo je na Krstićevu tvrdnju da iza zemljišta stoje Pripuzi, koje mediji prozivaju zbog sumnjivih poslova, ovome vijećniku rekao “da je hrabar kad Pripuze, koji su njegovi prijatelji, naziva sumnjivima”. Što je pod time mislio, Gabrić nije dalje elaborirao, ali je Grmoja osobno zabrinut za svog vijećnika, što je potvrdio i za naš portal.

“Postoji videosnimka dijela sjednice na kojoj se raspravljalo o prvokupu, u kojoj su glavni akteri naš vijećnik Krstić i nekadašnji vlasnik predmetnog zemljišta Stipe Gabrić Jambo, iz koje možete shvatiti tko i na koji način upravlja Županijom i kakvi su partneri koji tvore većinu, kao i koje su građevinske ambicije sadašnjih vlasnika zemljišta. Trebalo je imati hrabrosti otvoriti ovu temu, a kamoli se javno izložiti prijetnjama i suočiti s nečim što je već prije dogovoreno i što bi trebalo doživjeti istu sudbinu kao Srđ i mnogi drugi vrijedni i strateški projekti grada. Nadamo se da će vladajuća većina na najbolji mogući način iskoristiti ovaj predah koji se dogodio zbog iznenadnog prekida sjednice i naći sredstva za kupnju ovog zemljišta. Time bi dokazali da barem ovaj put nisu pali pod utjecaj interesnih skupina”,  rekao je Grmoja za Dnevno.

Nazvali smo i Stipu Gabrića Jamba koji je ovako odgovorio na optužbe MOST-ovaca:

“Gledajte, MOST mene ne zanima. To je jedna ulična sekta zgubidana i klošara koja je počela u Metkoviću, a tamo će i završiti. Iza mene je pedeset uspješnih projekata, a iza njih niti jedan. Imali su vlast u Metkoviću i ništa nisu napravili. Dva puta su bili na vlasti s HDZ-om, prvo s Karamarkom, onda s Plenkovićem, koji ih je otpilio kada je vidio kakvi su.”

O spornoj rečenici koju je uputio vijećniku MOST-a Mari Krstiću Jambo rekao je sljedeće:

“Taj Krstić je jako ružno govorio o ljudima koje ne poznaje. Spominjao je uskočke optuženike i blatio ljude. Rekao sam mu da je hrabro što tako govori o ljudima koje ne poznaje, to je sve”, komentirao je Stipe Gabrić za naš portal.

Autor:Marin Vlahović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.